Glutenintolerans – celiaki

I Sverige har ca 1 av 100 personer glutenintolerans, även kallat celiaki. Orsaken till denna sjukdom är fortfarande oklar och något botemedel finns inte i dagsläget utan kräver en diet utan gluten resten av livet. Men sjukdomen går att behandla. För den som har celiaki och som lägger om till en glutenfrikost återgår tarmen till normal funktion.

Men vad är då gluten?

Gluten är proteiner som finns i vete, råg, korn och andra sädesslag. För den som är glutenintolerant orsakar gluten skador på tunntarmen.
Tunntarmen hjälper oss att ta upp näring och vitaminer från maten vi äter. För en glutenintolerant person försvåras upptaget av näring och vitaminer avsevärt. Kroppen missar att ta upp viktiga näringsämnen vilket ger effekter på stora delar av kroppen.

Är jag glutenintolerant?

Symptomen kan förstås variera från person till person men vanliga åkommor är uppsvälld mage, magsmärtor, problem med matsmälltning och diarre. Många upplever också en trötthet eftersom kroppen har svårt att ta upp vitaminer från maten. För att exakt ta reda på om man är glutenintolerant måste man lämna ett blodprov hos läkare.

glutenintolerans

En glutenfri kost

Livsmedel som är naturligt fria från gluten är bl a:

  • Mjölk, ost och ägg.
  • Kött och fisk.
  • Grönsaker, rotfrukter, frukt och bär.
  • Rena kryddor.
  • Mjöl och gryn från tex psyllium, havre, arrowrot, hirs, majs, soja, ris och bovete.

Baka glutenfritt!

Att baka utan gluten kan vara svårt. Bakverk blir inte lika luftiga och spänstiga om man använder ersättningar till vetemjöl och andra mjölsorter. När man bakar med vanligt mjöl har mjölet två viktiga egenskaper. Dels binder mjölet vätska och dels ger mjölet substans till bakverket, både som byggnadsmaterial och som katalysator för jäsningen. När man bakar utan gluten måste man alltså använda ersättningsprodukter som härmar mjölets båda egenskaper.

FiberHUSK® är en mycket bra produkt för dig som vill baka glutenfritt. FiberHUSK® består av pulveriserat psylliumfröskal och har till stor del samma egenskaper som gluten i samband med bakning. Tack vare sitt rika innehåll av fibrer har FiberHUSK® förmågan att suga upp vätska och svälla. Det ger en geléaktig konsistens som binder samman degen.

Fördelar med FiberHUSK® i bakning:

  • Degen får en mer normal konsistens vilket gör den mer lättarbetad.
  • Brödet blir saftigare och smular mindre.
  • Smak och luktfri, syns inte i det färdiga bakverket.
  • Bra fibertillskott, 85% fibrer.
  • Helt fri från kolhydrater.

Vill du läsa mer om glutenintolerans, celiaki, kan du läsa mer på Svenska Celiakuförbundets hemsida eller tex Vårdguiden för mer information.

fiberHUSK

fiberHUSK®

FiberHUSK® – för godare glutenfritt bröd FiberHUSK® innehåller 100 % pulveriserat psylliumfröskal. Det har visat sig att de gelébildande fibrerna i psyllium till stor del har […]

Read More
Xantangummi

Xantangummi

Xantangummi används med fördel i glutenfri bakning eller vid bakning med mjöl med liten andel gluten för att få samma elastiska fördelar som gluten har. Vad […]

Read More

Leave a Reply