Xantangummi

Xantangummi används med fördel i glutenfri bakning eller vid bakning med mjöl med liten andel gluten för att få samma elastiska fördelar som gluten har.

Vad är Xantangummi?

Xantangummi är garanterat glutenfritt och vår produkt utvinns från råvara av majs och soja. Vid fermenteringen och tillverkningsprocessen försvinner sojan och efterföljande analysrapporter visar att ingen soja finns kvar i Lindroos Xantangummi som slutprodukt. Vid analyserna används en detektionsgräns om 40 μg/kg. Resultat: Inget utslag på proverna. 40 μg/kg motsvarar 0,04 ppm. På Livsmedelsverkets hemsida går det att läsa att 1-5 mg sojaprotein kan utlösa en allergisk reaktion. För att eventuellt få i sig 1 mg soja från vår xantangummi måste 25 kg konsumeras vid ett och samma tillfälle. Lindroos Xantan är också helt GMO-fri från majs och soja.
köp Xantangummi

Vad ska jag använda Xantan till?

Du som är glutenallergiker (har celiaki) eller vill baka glutenfritt av andra hälsoskäl kan använda Xantangummi för att ersätta gluten vid bakning och få ett bättre glutenfritt resultat. Xantan stabiliserar bakverken snabbare och bättre. Det kompenserar det förlorade glutenets elastiska fördelar och är klistrigt. Precis som fiberHUSK ersätter det gluten vid bakning men du behöver ha en glutenfri mjölmix eller ett naturligt glutenfritt mjöl som bas.

Hur mycket ska jag använda?

Var noga med att följa receptets angivna mängd när du bakar. Det bästa är om det är utmärkt i gram hur mycket som ska användas. Oftast används endast några tsk i varje recept och med fördel tillsammans med fiberHUSK för ännu bättre resultat. Till ett normalt recept med 5dl vätska används ca 1-2 tsk Xantan. Ta inte för mycket då degen kan bli för hård och torr.

xantangummi baka bröd

Ersätter Xantan fiberHusk i bakning?

Nej, det kompletterar brukar vi säga. Många recept innehåller både fiberHUSK och Xantangummi för ett ännu bättre resultat, glutenfri bakning 2.0 brukar vi kalla det för. Xantan blir som ett klister som hjälper till att hålla ihop degen och ger även ytterliga spänst till bakningen.

Här kan du köpa Xantangummi.

Xantan finns numera i alla större matbutiker. Finns det inte hemma just i din butik, fråga personalen så kan de beställ hem. Du hittar även Xantan i flera webbutiker, se länk nedan.

Xantangummi återförsäljare

Xantangummi webbshopXantangummi webbshop

 

 

 

 

 

 

Näringsvärde per 100 g: 
Energivärde832 kJ / 203 kcal
Fett0,2 g
- varav mättade fettsyror0,1 g
Kolhydrater15,9 g
- varav sockerarter<0,1 g
Fiber62,2 g
Protein3,3 g
Salt0,9 g