Xantangummi

Xantangummi används med fördel i glutenfri bakning eller vid bakning med mjöl med liten andel gluten för att få samma elastiska fördelar som gluten har.

Xantangummi är garanterat glutenfritt och vår produkt utvinns från råvara av majs och soja. Vid fermenteringen och tillverkningsprocessen försvinner sojan och efterföljande analysrapporter visar att ingen soja finns kvar i Lindroos Xantangummi som slutprodukt. Vid analyserna används en detektionsgräns om 40 μg/kg. Resultat: Inget utslag på proverna. 40 μg/kg motsvarar 0,04 ppm. På Livsmedelsverkets hemsida går det att läsa att 1-5 mg sojaprotein kan utlösa en allergisk reaktion. För att eventuellt få i sig 1 mg soja från vår xantangummi måste 25 kg konsumeras vid ett och samma tillfälle. Risken att du som allergiker i detta fall ska påverkas är minimal.

Till ett normalt recept på 5 dl vätska används ca 1-2 tsk xantangummi.

Xantangummi stabiliserar bakverken snabbare och bättre. Det kompenserar det förlorade glutenets elastiska fördelar och är klistrigt. Ta inte för mycket då degen kan bli för hård och torr. Följ helst utprovade recept.

Näringsvärde per 100 g: 
Energivärde832 kJ / 203 kcal
Fett0,2 g
- varav mättade fettsyror0,1 g
Kolhydrater15,9 g
- varav sockerarter<0,1 g
Fiber62,2 g
Protein3,3 g
Salt0,9 g