Om Zotter choklad

Fairtrade, ”bean to bar” och ekologiskt är självklara ingredienser hos denna världsledande chokladleverantör. Företaget från alplandet är ett av de mest innovativa företagen i branschen med smaker som tar dina smaklökar till nya höjder. Zotter tillverkar choklad med ett helhetstänk från den råa kakobönan till färdig chokladkaka och tar samtidigt ansvar för naturen.

Josef Zotter är mannen bakom företaget som byggt upp sitt eget chokladimperium. 2006 startade han sin egen chokladfabrik men har sedan tidigare lång erfarenhet med fairtrade och ekologiska produkter. Han är ett av de få företag i Europa som tillverkar choklad enligt ”bean-to-bar” metoden och som dessutom är helt igenom ekologiskt och fairtrade. Zotter kommer ständigt med nya smakkombinationer eller vad sägs om smakerna pumpafrön med marsipan, saffran och pistage eller äpple och morot med ingefära. Chokladen kommer i många olika former, från den rena fina Labooko, lyxig nougat till drickchoklad för härliga vinterkvällar. Zotters sortiment har någonting för alla!

Design och layout

Även Zotters förpackningar sticker ut från mängden. Varje chokladbit har sitt eget designade omslag. Designern och nära vännen till Josef Zotter, Andreas H Gratze, har designat och målat omslagen omsorgsfullt. Ofta är omslagen utformade efter den härliga smaken och ger en extra dimension till det hela.

Begrepp

Bean_to_Bar choklad

”Bean-to-bar”

Med begreppet ”Bean to bar” menas att produktionskedjan sträcker sig hela vägen från de råa kakaobönorna som rostas, mals, conchas och förädlas till färdiga chokladbitar. Allt detta sker i Zotters fabrik och hela processen är noga kontrollerad från början till slut.

Fairtrade

FairTrade choklad

Faitrtrade eller rättvisemärkt är en produktmärkning av varor som är till för att bidra till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för arbetare och anställda i utvecklingsländerna genom rättvis handel. Exempel på kriterier är att producenten får ett minimipris som överstiger produktionskostnaden och världsmarknadspriset. Ett annat exempel är att de anställda har rätt till den nationellt lagstadgade minimilönen. För mer info gå in på www.fairtrade.se

Ekologiskt

När vi säger att mat är ekologisk menar vi att maten kommer från odlingar som inte använder bekämpningsmedel, GMO eller konstgödsel. Framställandet av ekomat går till på ett naturligt sätt som det ska gå till på, i sin egen takt. Läs mer på www.ekologiskt.com

ekologisk choklad

Sojalecitin

All ren mörk choklad är fri från sojalecitin. I de bitar Zotter använder lecitin kommer den uteslutande från kontrollerade ekologiska odlingar. Ekologisk sojalecitin är garanterat fri från genmanipulation och skyddar miljön eftersom regnskogen kan bibehållas intakt och i sin ursprungliga form.

 

Leave a Reply