Xantangummi

Xantangummi används med fördel i glutenfri bakning eller vid bakning med mjöl med liten andel gluten för att få samma elastiska fördelar som gluten har.

10 snabba om Xantangummi:

 • Xantangummi är helt glutenfritt.
 • Veganvänligt.
 • Ersätter gluten vid bakning.
 • Används ofta vid brödbakning.
 • Stabiliserar och ger spänst till brödet.
 • Kan användas tillsammans med fiberhusk.
 • Är helt ofarligt att äta (upp till 15 gram per dag)
 • Finns tex på Ica, Willys och Hemköp.
 • Finns i de flesta nätbutiker.
 • Innehåller inga spår av soja.

Vad är Xantangummi och hur framställs det?

Xantagummi utvinns från majs och soja och är helt glutenfritt. Du som är vegan kan också känna dig lugn när du äter Xantan. Processen att frå fram Xantan görs i tre steg:

 1. I majs och soja finns glukos som man låter jäsa tillsammans med bakterien Xanthomonas campestris.
 2. I nästa steg renas det med isopropylalkohol och görs till en fast massa.
 3. Sen torkas massan och görs till ett fint pulver som man sedan kan tillsätta till valfri vätska för att få dess sega konsistens som liknar gummi.

Namnet på svenska kommer från bakterien Xanthomonas och slutresultatets klistriga egenskap som liknar gummi – Xantangummi. Så ett kort svar är att man låter majs eller soja jäsa med bakterier, torkar det till ett pulver och där har du slutresultatet.

xantangummi-glutenfritt-bakning

Vad ska jag använda Xantan till?

Du som är glutenallergiker (har celiaki) eller vill baka glutenfritt av andra hälsoskäl kan använda Xantangummi för att ersätta gluten vid bakning och få ett bättre glutenfritt resultat. Xantan stabiliserar bakverken snabbare och bättre. Det kompenserar det förlorade glutenets elastiska fördelar och är klistrigt. Precis som psylliumfröskal ersätter det gluten vid bakning men du behöver ha en glutenfri mjölmix eller ett naturligt glutenfritt mjöl som bas.

 • Stabiliserar
 • Ersätter gluten
 • Elastiska egenskaper
 • Gör brödet mer saftigt
 • Fungerar som ett klister

Hur använder jag Xantangummi och hur mycket?

Xantan ersätter gluten i bakning och framförallt när du bakar bröd. Ska det ingå i receptet framgår det alltid i ingredienslistan. I Sverige används oftast psylliumfröskal som har liknande egenskaper som Xantangummi men det blir vanligare och vanligare med även Xantan i recepten. Klicka här för ett recept på Örtfranska.

Xantangummi är inte ett mjöl utan ska användas tillsammans med ett glutenfritt mjöl eller en glutenfri mjölmix. Mängden varierar men är oftast begränsad till 1-3 tsk för en deg, vilket rör sig om några gram.

Stabilisering och egenskaper

Det finns tre olika slags delar du behöver ha med när du bakar glutenfritt. Bas, stärkelse och stabilisering. Basmjöl kan tex vara teffmjöl eller durramjöl som man kan likna vid att det ersätter vetemjöl eller havremjöl. Stärkelse kan vara potatismjöl eller majsstärkelse som hjälper till att ge konsistens och binda vätska.
Stabilisering som Xantangummi och fiberHUSK ger stabilitet och ersätter glutens egenskaper i ditt glutenfria bröd. Det fungerar som ett klister och gör så att brödet håller ihop och inte faller isär. Den sista touchen som gör att ditt bröd kommer att lyckas!

Jag är allergisk mot soja, kan jag äta Xantan då?

Lindroos Xantangummi är helt fri från soja. Vid fermenteringen och tillverkningsprocessen försvinner alla spår av soja. Det görs noggrant analysrapporter och kontroller vid varje tillverkning och Lindroos Xantangummi har certifikat som stärker kontrollen av detta.

Vid analyserna används en detektionsgräns om 40 μg/kg. Resultat: Inget utslag på proverna. 40 μg/kg motsvarar 0,04 ppm. På Livsmedelsverkets hemsida går det att läsa att 1-5 mg sojaprotein kan utlösa en allergisk reaktion. För att eventuellt få i sig 1 mg soja från vår xantangummi måste 25 kg konsumeras vid ett och samma tillfälle. Lindroos Xantan är också helt GMO-fri från majs och soja.

Men är det farligt att äta för mycket Xantangummi?

Nej, det är bevisat att upp till 15 gram per dag är säkert att äta. För att sätta det i perspektiv så behövs tex 1-2 gram till ett helt formbröd. Vid så liten dos uppstår inte heller några biverkningar av Xantan. Även vid hög dos är biverkningar otroligt sällsynt.

Vissa som är känsliga för damm kan uppleva en irriterande känsla i näsa och hals då pulvret dammar lite vid bakning. För mer information, läs mer på dessa två läkar.
Draxe.com
Webmd.com

Kan jag byta ut, ersätta, Xantangummi med något annat?

Psylliumfröskal, som tex finns i pulveriserad form i fiberHUSK, har samma egenskaper och används ofta tillsammans med Xantan för ännu bättre resultat, glutenfri bakning 2.0 brukar vi kalla det för. Xantan blir som ett klister som hjälper till att hålla ihop degen och ger även ytterliga spänst till bakningen. Vi rekommenderar alltid att följa receptet men det går givetvis att experimentera på egen hand.

Var kan jag köpa Xantangummi?

Xantan finns numera i alla större matbutiker, både på nätet och i fysiska butiker. Står i den glutenfria hyllan bredvid fiberHUSK. Nedan finns en lista på återförsäljare av Lindroos Xantangummi:

 

Näringsvärde per 100 g: 
Energivärde832 kJ / 203 kcal
Fett0,2 g
- varav mättade fettsyror0,1 g
Kolhydrater15,9 g
- varav sockerarter<0,1 g
Fiber62,2 g
Protein3,3 g
Salt0,9 g