Kelp – laddad med jod

Kelp är en brunalg som går under namnet knöltång som innehåller mycket jod och andra viktiga vitaminer och mineraler. Jod är en viktig byggsten av sköldkörteln och dess hormon. Därför bidrar jod till att förbättra en normal sköldkörtelfunktion och ämnesomsättning.

Kelp och jod – flera fördelar

Kelp är en rik källa på jod. Jod medverkar till normal produktion av sköldkörtelhormoner och normal sköldkörtelfunktion samt bidrar till en normal ämnesomsättning. Sköldkörteln sitter på halsens framsida nedanför stryphuvudet och tillverkar livsnödvändiga hormoner som tyroxin och trijodotyronin. De hormonen stimulerar kroppens tillväxt och brist på dessa kan därför i tidig ålder hämma den mentala och fysiska tillväxten.

 • Bidrar till en normal ämnesomsättning
 • Medverkar till en normal sköldkörtelfunktion
 • Finns naturligt i algen kelp

Kelp köp jod

Varför är det viktigt med jod?

Ämnet jod ingår i flera sköldkörtelhormon, som tex T3 och T4, som i sin tur behövs för att din ämnesomsättning ska fungera normalt. Om din ämnesomsättning inte fungerar kan du som följd få problem med oönskad övervikt, trötthet, koncentrationssvårigheter m.m, ett tillstånd som brukar kallas för hypotyreos. Jod är alltså en viktig länk i kedjan för att din sköldkörtel ska fungera normalt. Sköldkörteln styr inte bara ämnesomsättningen utan har ett finger med i spelet i nästan alla kroppens viktiga funktioner. Över 450 000 svenskar är idag diagnostiserade med en rubbning av sköldkörteln och många har problem utan att veta om det. En av de vanligaste orsakerna till att sköldkörteln inte producerar hormon som den ska är just brist på jod. Lär dig mer sköldkörteln och få mer hjälp här.

Vem behöver ta kosttillskott med jod?

Det finnas flera orsaker till varför en person behöver ha ett extra tillskott av jod. Genom en varierad kost kan du få i dig jod från tex mager fisk, skaldjur, ägg och mejerier, se livsmedelsverket för mer info. Får man inte i sig detta av någon anledning kan det finnas ett behov av att äta ett kosttillskott med jod. Jod är byggstenen i sköldkörtelhormon-molekylerna och utan jod kan inte sköldkörteln jobba som den ska. Brist på jod är ett stort problem världen över och är därför en av de största orsakerna till tillståndet man kallar för hypotyreos.  Många svenskar har problem med sköldkörteln utan att veta om det, vanliga symptom kan tex vara:

 • Låg ämnesomsättning
 • Trötthet, mindre ork
 • Långvariga problem med viktuppgång
 • Svullen sköldkörtel eller utväxt på halsen
 • Torr hud och hår

Användning

En vanlig rekommendation är 1-2 st tabletter om dagen. Prata med din läkare om du känner att du skulle behöva öka din dos. Det kan vara individuellt anpassat från person till person.

Kelp – näringsrik alg med jod

Kelp är en brunalg som växer i näringsrika vatten med temperaturer över 20 grader. Den växer enormt snabbt och kan växa upp till en halv meter om dagen. Kelp-algen växer i stora undervattensskogar och skördas för att användas i flera livsmedel, b.la. för sitt rika innehåll av jod, k-vitamin och antioxidanter. Alger kommer i flera sorter som tex:

 • Kelp
 • Spirulina
 • Chlorella

Det är inte så vanligt att vi äter alger men desto vanligare att vi äter fisk. Fisk i sin tur äter alger och plankton vilket gör att fisk också är en bra källa till dessa näringsämnen. Odlad fisk som är uppfödd på annat än alger missar dock dessa näringsämnen så se till att fisken du köper har fått äta alger.

Tabletterna vi använder är tillverkade med lika mycket mängd jod i varje tablett och kommer från alger som växer i Norra Ishavet. Eftersom jod förekommer naturligt i kelpalgen kan mängden variera från alg till alg men i vår produktion ser vi till att det är alltid är samma mängd jod i varje tablett för att enkelt kunna sköta doseringen.

Ingredienser:

Dikalciumfosfat (fyllnadsmedel), Pulver av knöltång (ascophyllum nodosum), Mikrokristallinisk cellulosa (fyllnadsmedel), Modifierad stärkelse (från potatis), Magnesiumsalt av fettsyror (tablettslagningsmedel), Kiseldioxid (klumpförebyggande medel)

Här kan du köpa Kelp

Du hittar kelp i burkar om 100 tabletter i din hälsokostbutik.
Du kan även köpa den i någon av följande webb-butiker.

kelp jod köpkelp jod webbshop köpkelp jod köp

 

 

 

 

 

 

Haltdeklaration:Per dagsdos
=1tablett
Andel rek.
dag.intag
Jod85µg55 %

Kosttillskott ersätter inte en varierad kost utan bör kombineras med en mångsidig balanserad kost och hälsosam livsstil.

Läs mer om våra övriga vitaminer och mineraler, klicka på bilden.

kelp spirulina chlorella

Leave a Reply