Dinkelbröd

Tunnbröd bakat på ekologiskt dinkel från Sverige.

Tunnbröd bakat på gammalt sätt

Dinkel eller även kallad Spelt är “vete” i sin ursprungliga form utan att vara förädlad. Dinkel är ett återupptäckt ursädeskorn med tusenårig bakgrund. Rent och oförädlat i motsats till dagens förädlade sädesslag. Den används som vanligt vete i form av mjöl, flingor, hela korn, pasta m.m. Dinkel innehåller gluten men innehåller i regel mindre gluten än tunnbröd bakat på vanligt vetemjöl.

tunnbröd dinkel

Dinkel, en “gammal” nyhet

Lindroos hårda tunnbröd passar både vardag som fest. Dess spröda känsla med bara ekologiskt dinkelmjöl ger en unik smak som vi är mycket stolta över. Tunnbrödet bakas med mycket omsorg av Stödebröd i närheten av Sundsvall.  Att baka på dinkel är en konst och skapar bröd på ett gammaldags sätt. Motsatsen är dagens vita vetemjöl där man sorterat bort allt det fina och “nyttiga” medans vi har bevarat hela dinkelkornet som sedan blir till dinkelmjöl.

Vårt dinkel odlas av “Wästgötarna” som består av flera gårdar i Västergörland. De sorter som används är de gamla “rena” sorterna Ebners rotkorn, Ostro, Schwabencorn. Med “rena” sorter menas de sorter som inte är korsade med vanligt vete.

En äkta, ren smak som passar till alla tillfällen, vardag som fest. Perfekt till surströmmingsbordet, julbordet eller som mellanmål med härligt pålägg vilken dag som helst. Kan också användas som pizzabotten en vanlig fredagskväll.

Vill du baka eget tunnbröd, följ länken så hittar du flera recept.
tunnbröd eko dinkelbröd
Säljs i påsar om 250 g i din hälsokostbutik eller din ekologiska matbutik.

Ingredienser:

Dinkelmjöl vitt*, Dinkelmjöl fullkorn*, vatten, rapsolja*, salt och jäst. *KRAV-ekologisk ingrediens.

Näringsvärde per 100 g: 
Energivärde342 kcal / 1432 kj
- per skiva107kcal / 447 kj
Protein14,4 g
Kolhydrater61,8 g
- varav sockerarter3,4 g
Fett3.7 g
- mättade fettsyror0,7 g
- enkelomättade fettsyror1,0 g
- fleromättade fettsyror2,0 g
Kostfibrer6,0 g
Natrium22 mg

Leave a Reply