Alf Spångberg 90 år!

Alf Spångberg fyllde 90 år i januari 2014.
Alf är en av centralfigurerna inom Hälsorörelsen i Sverige. Han var en efterföljare till Are Waerland och mottog ”Waerlandspriset” av Riksförbundet Hälsofrämjandet och tidskriften Hälsa 2008. Alf verkade under många år på Föllingegården där han på 70-talet började äta vegankost. Han är folkskollärare, prästvigd, samt utexaminerad läkare 1979 på Karolinska Institutet i Stockholm.
Alf var en flitig och mycket välbesökt föreläsare under många år i Sverige. Han har även skrivit många böcker och ett stort antal tidningsartiklar om kost, fasta, motion och hälsa.

Just glutenfri vegankost är något som Alf förespråkar. Han gjorde ett forskningsprojekt om ”Glutenfri vegankost förbättrar tecken och symptom på reuamtoid artrit” tillsammans med läkare på Karolinska som redovisades på läkarstämman 2000. Studien blev godkänd internationellt och publicerades i den engelska tidskriften Rheumatology 2001:40:1175-1179.grotpaket
Mer än 40% av patienterna som deltog i studien blev besvärsfria med glutenfri vegankost och upplevde stora förbättringar i sitt hälsotillstånd.
Det var då som Alf Spångbergs Hälsogröt Special, som är sädesfri / naturligt glutenfri, togs fram i samarbete med Lindroos.

Helhetssynen på människan med kropp, själ och ande har alltid varit det centrala för Alf. Motion, vegetarisk kost och fasta är grundpelarna för god hälsa anser Alf, som fortfarande vid 90 års ålder lever som han lärt i alla år. Han önskar att fler ska äta mer vegetariskt med grönsaker, frukt och bär och ha motion som en viktig del i vardagen.

Att starta dagen med Hälsogröt Special är bästa sättet för mig, säger Alf, som gärna äter den tillsammans med sesamgrädde.
Vi på Lindroos önskar dig ett stort grattis Alf!

Recept på sesamgrädde:

Skölj 2 fikon i kokhett vatten
Mixa 1/2 dl oskalade sesamfrön.
Tillsätt ca 1 dl vatten. Mixa i 2 min.
Lägg i skurna bitar av fikonen och en banan.
Mixa till gräddig konsistens.

Leave a Reply