Glutenfri Focaccia Genovese

Glutenfri Focaccia Genovese

  • En liten plåt
  • Perfekt till soppa
  • Jäsning, ca 70 min

Ingredienser glutenfri focaccia:

  • 400 g (ca 8 dl) majsstärkelse
  • 50 g (ca 0.8 dl) rismjöl
  • 20 g (2 stora msk) durramjöl eller kikärtsmjöl
  • 50 g ( ca 0.8 dl) bovetemjöl
  • 15 g (4 tsk) xantangummi 
  • 10 g (2.5 tsk) Premium Psyllium
  • 500 g (5 dl) vatten
  • 10 g färsk jäst (blå)
  • 10 g (4 tsk) yaconsirap eller honung
  • 20 g (2 msk) + 10 g (1 msk) Olivolja
  • 12 g (1 tsk) salt
Rosmarin
Flingsalt

Gör såhär:

  1. Blanda majsstärkelse, rismjöl, durramjöl, bovetemjöl, xantangummi och psyllium väl i en stor bunke.
  2. Smula ned jästen i 37 grader varmt vatten. Häll sedan i sirapen och rör om väl. Häll sedan detta över mjölblandningen och rör med en stor sked ordentligt. Ha inte i salt i detta skedet då detta förstör jäsprocessen. 
  3. Blanda samman 20 g olivolja med 12 g salt. När väl mjölen och vätskan är sammanblandade ordentligt häller häller du i oljeblandningen och rör runt med ordentligt. Först med sked och sedan arbetar du in det med händerna.
  4. Täck med plastfolie och låt jäsa ca 30-40 min till dubbla volymen.
  5. Olja en ugnsform eller plåt med oliv olja. Tryck ut degen och låt sedan jäsa ytterligare 30-40 min.
  6. Gör hål med fingerspetsar. Toppa med rosmarin och flingsalt. Blanda 1 msk olivolja med 2 msk vatten och häll över foccacian.
  7. Grädda i mitten av ugnen på 250 C i 15 min, sedan sänk värmen till 230 grader och baka ytterligare 15 min.

Recept av @martaglutenfri.