Grovt Glutenfritt Bröd

Grovt Glutenfritt Bröd

  • Över natten
  • Bovete och durramjöl
  • Ett bröd

Ingredienser glutenfritt grovt bröd:

Kväll

  • 2 dl havrekärnor (130g)
  • 3 dl vatten (300g)

Morgon

  • 4 dl vatten (400g)
  • 1/2 paket jäst (25g)
  • 1/2 dl fibrex (15g)
  • 2 tsk EKO psyllium (7g)
  • 1 tsk salt (5g)
  • 2 dl bovetemjöl (150g)
  • 1,5 dl durramjöl (90g)
  • 1 dl solrosfrön (50g)
  • 1/2 dl hela linfrö (30g)
  • 6 st fikon (120g) (valfritt)
  • 1 dl paranötter (50g) (valfritt)

Gör såhär:

  1. Kväll: Koka upp vattnet. Dra från plattan och häll i havrekärnorna. Lägg på lock. Låt stå över natten.
  2. Morgon: Häll av det vatten som ej sugits upp av havrekärnorna.
  3. Lägg havrekärnor, vatten (4dl) och jäst i en stor bunke.
  4. Rör runt så jästen löses upp.
  5. Häll i fibrex, psyllium och salt. Rör ordentligt så all psyllium fördelar sig.
  6. Häll i bovetemjöl, durramjöl, solrosfrön samt linfrön. Blanda till en jämn deg.
  7. Klipp av den hårda biten på fikonen och klipp sedan fikonen i 4 bitar/fikon.
  8. Häll i och blanda runt.
  9. Hacka paranötterna i lite mindre bitar och rör i.
  10. Låt jäsa 20 min under en handduk i bakbunken.
  11. Smörj en avlång bakform med kokosolja och bröa med bovete.
  12. Häll försiktigt över degen i formen och pudra sedan öven lite bovete.
  13. Låt jäsa ca en timma.
  14. Grädda i mitten av ugnen på galler. 225grader i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175grader. Låt gräddas ca 30 minuter. Lägg ev över ett bakplåtspapper om det ser ut att brännas på toppen.
  15. Ta ut brödet och låt svalna i formen. Låt helst brödet svalna helt innan det skärs upp.

Recept av Jennie Sjöström, jenniesmarket.se. Massor av läckra och bra recept för alla tillfällen. Bild av Magnus Egger.