Bovetebröd

Ett enkelt och väldigt gott bovetebröd med naturligt glutenfria råvaror som du hittar i din livsmedelsbutik. Ditt bovetebröd blir ännu mer saftigt om du tillsätter mer morötter än vad som anges i receptet.

Ingredienser bovetebröd:

1 bröd

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk helt linfrö
  • 1 msk psyllium (pulveriserat)
  • 1-2 tek hel fänkål
  • 1 tsk salt
  • 1 medelstor (ca 100 g) morot
  • 2 dl (90 g) boveteflingor
  • 7 dl (350 g) bovetemjöl
  • Garnering boveteflingor

1. Smula jästen i degbunken. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader och häll det över jästen. Rör tills den löst sig.

2. Tillsätt olja, linfrö, psyllium, stött fänkål och salt. Rör om och låt stå några minuter.

3. Skala och finriv moroten. Blanda ner morot, boveteflingor och hälften av bovetemjölet. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölet och arbeta tills degen är smidig.

4. Flytta över den till en oljad 1 1/2 liters bakform. Släta till ytan och strö på boveteflingor. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.

5. Grädda mitt i ugnen 200°C, 30-40 minuter. Låt brödet svalna något i formen innan det stjälps upp.

Recept av Elisabeth Ekstrand-Hemmingsson

Leave a Reply