Bovetebröd

Ett enkelt och väldigt gott bovetebröd med naturligt glutenfria råvaror som du hittar i din livsmedelsbutik. Ditt bovetebröd blir ännu mer saftigt om du tillsätter mer morötter än vad som anges i receptet.

Ingredienser bovetebröd:

1 bröd

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk helt linfrö
  • 1 msk FiberHUSK®
  • 1-2 tek hel fänkål
  • 1 tsk salt
  • 1 medelstor (ca 100 g) morot
  • 2 dl (90 g) boveteflingor
  • 7 dl (350 g) bovetemjöl
  • Garnering boveteflingor

1. Smula jästen i degbunken. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader och häll det över jästen. Rör tills den löst sig.

2. Tillsätt olja, linfrö, FiberHUSK®, stött fänkål och salt. Rör om och låt stå några minuter.

3. Skala och finriv moroten. Blanda ner morot, boveteflingor och hälften av bovetemjölet. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölet och arbeta tills degen är smidig.

4. Flytta över den till en oljad 1 1/2 liters bakform. Släta till ytan och strö på boveteflingor. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.

5. Grädda mitt i ugnen 200°C, 30-40 minuter. Låt brödet svalna något i formen innan det stjälps upp.

Recept av Elisabeth Ekstrand-Hemmingsson

Leave a Reply