Glutenfri Bovetelimpa

Bovetelimpa

  • Bovete och majs
  • Jästid 60 + 30 min
  • Formbröd eller små bröd

Ett formbröd:

  • 500 g kallt vatten (ca 5 ½ dl)
  • 25 g färsk jäst
  • 30 g honung (ca 1 ½ msk)
  • 100 g majsmjöl (ca 2 dl)
  • 150 g bovetemjöl (ca 3 dl)
  • 75 g majsstärkelse (ca 1 ½ dl)
  • 2 tsk salt
  • 30 g EKO psyllium

Bovetemjöl för utbakning
Smör eller olja till formen

  1. Lös upp jästen i det kalla vattnet.
  2. Tillsätt alla övriga ingredienser utom psyllium.
  3. Blanda samman för hand, med en elvisp eller assistent.
  4. Tillsätt psyllium under omrörning så att inga klumpar bildas. I det här stadiet är degen lös, som en smet.
  5. Täck bunken med plast och låt jäsa i rumstemperatur i cirka 1 timme.
  6. Stjälp ut degen på ett underlag lätt mjölat med bovetemjöl.
  7. Forma degen till en limpa och lägg i en brödform, smörad eller oljad.
  8. Låt jäsa i rumstemperatur i cirka 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 230 grader. När ugnen är varm, grädda brödet i 230 grader i 50 minuter.
  10. Låt brödet svalna innan det skärs upp.

Att använda vikt i recept är att föredra för att få mer exakt mängd av ingredienserna.