Chokladmuffins

För dig som önskar baka något sött och gott som dessutom är glutenfritt och inte innehåller ägg, så kommer här ett av Maria Blohms recept.

8 st

Ingredienser

200 g kallt vatten
2 tsk fiberHUSK
100 g rumstempererat smör (eller mjölkfritt alternativ)
150 g strösocker
30 g kakao
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g rismjöl
30 g potatismjöl
8 st muffinsformar

Frosting med passionsfrukt:
150 g vispgrädde
100 g Mascarpone
20 g strösocker
2 passionsfrukter

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft, eller 200 grader under/övervärme
  • Blanda samman vattnet och fiberHUSKEN med en gaffel och ställ åt sidan för att svälla
  • Vispa smör och socker så det blir mjukt, gärna med en elvisp eller en hushållsassistent
  • Blanda alla torra ingredienser och blanda dem med smöret och sockret
  • Tillsätt fiberHUSK-blandningen, som nu är som en gelé, och vispa under några minuter så att allt blandas väl och blir luftigt i konsistensen
  • Fördela smeten i 8 muffinsformar som du ställer på en plåt. Du kan antingen använda två skedar för att klicka i smeten eller lägga smeten i en spritspåse och spritsa ner i formarna för att undvika kladd
  • Grädda muffinsen i 13 minuter i 175 grader varmluft eller 200 grader över/undervärme
  • Låt dem svalna om du vill ha frosting ovanpå dem

För frosting: Skrapa ur passionsfrukterna och pressa innehållet genom en sil så att du inte får med fröna men fruktsaften. Väg upp alla ingredienser i en bunke och vispa samman tills du får en mjuk och gräddig konsistens. Spritsa på de kalla muffinsen.

Recept och foto av Maria Blohm