Smarriga muffins utan ägg och gluten
Ingredienser
- 200 g kallt vatten
- 2 tsk psyllium (pulveriserat)
- 100 g rumstempererat smör (eller mjölkfritt alternativ)
- 150 g strösocker
- 30 g kakao
- 1 ½ tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g rismjöl
- 30 g potatismjöl
- 8 st muffinsformar
Frosting med passionsfrukt:
- 150 g vispgrädde
- 100 g Mascarpone
- 20 g strösocker
- 2 st passionsfrukter
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft, eller 200 grader under/övervärme
- Blanda samman vattnet och psylliumfröskalen med en gaffel och ställ åt sidan för att svälla
- Vispa smör och socker så det blir mjukt, gärna med en elvisp eller en hushållsassistent
- Blanda alla torra ingredienser och blanda dem med smöret och sockret
- Tillsätt psyllium-blandningen, som nu är som en gelé, och vispa under några minuter så att allt blandas väl och blir luftigt i konsistensen
- Fördela smeten i 8 muffinsformar som du ställer på en plåt. Du kan antingen använda två skedar för att klicka i smeten eller lägga smeten i en spritspåse och spritsa ner i formarna för att undvika kladd
- Grädda muffinsen i 13 minuter i 175 grader varmluft eller 200 grader över/undervärme
- Låt dem svalna om du vill ha frosting ovanpå dem
För frosting:
- Skrapa ur passionsfrukterna och pressa innehållet genom en sil så att du inte får med fröna men fruktsaften.
- Väg upp alla ingredienser i en bunke och vispa samman tills du får en mjuk och gräddig konsistens.
- Spritsa på de kalla muffinsen.
Recept av Maria Blohm