Foccacia

Foccacia är ett italienskt bröd och är ett matbröd kryddat med salt. Mekto Ganic har ett glutenfritt recept på foccacia med vitlök.

Ingredienser foccacia:
En mellanstor form eller plåt

10 g jäst
2 1/2 dl kallt vatten
1/2 dl olivolja
1 tsk honung
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl polenta eller hirsgryn
2 dl bovetemjöl
2 msk fiberHUSK®
2 tsk havssalt

Topping

1/2 dl olivolja
flingsalt
rosmarin

Rör ut jästen med vattnet. Rör ner olivoljan, honung och pressad vitlök. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och rör ner i den förstsa blandningen. Plasta och låt jäsa 1 timme.
Tryck ut degen i en valfri form. ca 25 cm i diameter, täck med plast och låt jäsa i 1 timme till.
Sätt ugnen på 200°C.
Tryck djupa hål i foccacian med fingrarna och smörj in bördet med olivolja (med handen).
Strö över grovmalet flingsalt och rosmarin.
Ställ in foccacian i nedre delen avugnen i ca 20 minuter. Låt svalna en stund på plåten och servera brödet varmt. Foccacian håller sig färsk flera dagar i påse. Värm gärna upp brödet innan det serveras, då lyfts smakerna ännu mer.

Recept av Mekto Ganic.