Glutenfri kikärtspizza

Glutenfri kikärtspizza

  • Naturligt glutenfria ingredienser
  • Jäsning 1-2 tim
  • Recept till två stora pizzor

Ingredienser
Två stora pizzor

  • 4 msk Fiber HUSK®
  • 200 g kikärtsmjöl
  • 6 dl vatten
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 30 g jäst

Fyllning

  • 1 morot
  • 450 g färska tomater
  • 1 rödlök
  • 1 stor vitlök
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 1 nypa chili efter smak
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 mozzarella
  • Salt och peppar

Du kan göra degen på morgonen innan du åker till jobbet. Minska i så fall jästmängden till 10 g och låt den jäsa på köksbordet, så är den klar när du kommer hem. Du kan behöva extra olivolja till utkavlingen av degen.

  1. Blanda alla de torra ingredienserna, lös upp jästen i vatten och rör ihop de torra och blöta ingredienserna. Kör degen på låg hastighet i en matberedare.
  2. Lägg degen i en skål som täcks med plastfolie i 1-2 timmar.
  3. Förbered fyllningen under tiden.
  4. Skär morot, rödlök, vitlök och tomater i små bitar, häll i lite olja i en stekpanna och stek hastigt på hög värme utan att grönsakerna får färg.
  5. Tillsätt kryddor, äpplecidervinäger, tomatpuré samt salt och peppar. Rör om och minska på värmen.
  6. Låt puttra tills du har en trögflytande massa, men tillsätt lite vatten om det riskerar att brännas vid.
  7. Smaka av med salt och socker och låt stå på låg värme i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader och sätt in en plåt eller pizzasten i ugnen.

  1. Dela pizzadegen i två delar, ta lite olja på degen och händerna och rulla ut den på bakplåtspapper.
  2. Lägg bakplåtspapper ovanpå degen och tryck ut den med händerna. Ta bort det översta bakplåtspapperet.
  3. Fördela tomatsåsen på degen och placera den försiktigt på den varma plåten.
  4. Dela halva mozzarellan i små bitar och lägg på pizzan. Grädda i ugnen i cirka 25 minuter.

Tips! Den här pizzan behöver mycket längre tid i ugnen än en vanlig pizza. Det beror på att Fiber HUSK® suger åt sig så mycket vatten och att det därför tar längre tid för degen att bli spröd.

Recept av Johanna Håkansson, www.magiskmat.sporthalsa.se
Instagram: @magiskmat.nu