Glutenfri morotskaka
Ingredienser:
- 6 dl glutenfri mjölmix
- 3 tsk xantangummi
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 2 tsk mald kanel
- En nypa malda kryddnejlikor
- 1/2 tsk salt
- 2 dl rårörssocker
- 4 st ägg
- 1,5 dl raps eller kokosolja
- 0,5 dl smält smör
- 5 dl rivna morötter
Glasyr:
- 250 g mjukost
- 100 g mjukt smör
- 1 dl florsocker (mer eller mindre beroende på hur söt du vill ha glasyren)
- 2 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra en djup långpanna.
- Blanda den glutenfria mjölmixen, xantan, bakpulver, bikarbonat och kryddorna + salt i en bunke.
- Vispa ägg och socker för sig i nån minut innan du tillsätter rapsolja och smör. Fortsätt vispa nån minut tills allt blandat sig.
- Rör ner mjölblandningen och de rivna morötterna.
- Häll blandningen i den smorda formen och ställ in i ugnen.
- Låt stå 30-40 min. Beroende på din ugn.
- Ta ut kakan och låt svalna under handduk.
- Vispa smör och färskost luftigt med en elvisp.
- Sikta ner florsocker och vaniljsocker och rör runt under tiden.
- Bred ut glasyren över den nu avsvalnade kakan. Enjoy!