Glutenfri Morotskaka

Glutenfri morotskaka

  • Luftig och fluffig
  • Ingen jäsning
  • Räcker till en hel plåt

Ingredienser:

  • 6 dl glutenfri mjölmix
  • 3 tsk xantangummi
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk mald kanel
  • En nypa malda kryddnejlikor
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl rårörssocker
  • 4 st ägg
  • 1,5 dl raps eller kokosolja
  • 0,5 dl smält smör
  • 5 dl rivna morötter

Glasyr:

  • 250 g mjukost
  • 100 g mjukt smör
  • 1 dl florsocker (mer eller mindre beroende på hur söt du vill ha glasyren)
  • 2 tsk vaniljsocker

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra en djup långpanna.
  3. Blanda den glutenfria mjölmixen, xantan, bakpulver, bikarbonat och kryddorna + salt i en bunke.
  4. Vispa ägg och socker för sig i nån minut innan du tillsätter rapsolja och smör. Fortsätt vispa nån minut tills allt blandat sig.
  5. Rör ner mjölblandningen och de rivna morötterna.
  6. Häll blandningen i den smorda formen och ställ in i ugnen.
  7. Låt stå 30-40 min. Beroende på din ugn.
  8. Ta ut kakan och låt svalna under handduk.

 

  1. Vispa smör och färskost luftigt med en elvisp.
  2. Sikta ner florsocker och vaniljsocker och rör runt under tiden.
  3. Bred ut glasyren över den nu avsvalnade kakan. Enjoy!