Glutenfri Quinoa-limpa

Ett bröd

Ingredienser:

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 1 msk FiberHusk®
  • 2 dl Quinoa-flingor
  • 1 tsk salt
  • 1/2 – 1 msk hel anis
  • 1/2 dl rapsolja
  • ca 6 dl (360 g) fin glutenfri mjölblandning*

Till formen:

  • olja
  • Quinoaflingor

Ugnstemperatur: 200 C°

Smula ner jästen i degbunken.

Värm vattnet till fingervärme, 37°C. Häll det över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt FiberHUSK®, quinoaflingor, salt och stött anis. Rör om och låt svälla 10 minuter.

Blanda ner olja och det mesta av mjölblandningen. Arbeta degen riktigt kraftigt i maskin. Tillsätt resten av mjölet. Degen ska vara ganska lös och kladdig när den har lagom konsistens.

Lägg degen i en lätt oljad och quinoabeströdd avlång form som rymmer ca 1 1 / 2 liter. Strö lite quinoaflingor ovanpå. Låt jäsa i övertäckt form ca 30 minuter.

Grädda limpan i nedre delen av ugnen, 200°C , ca 30 minuter.

Låt limpan stå kvar en stund i formen innan den lossas.

Låt den svalna under bakduk.

Receptet av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson, som också har skrivit flera mycket bra receptböcker med glutenfria recept.

  1. ”Baka utan gluten”, 2010 ICA bokförlag.
  2. ”Bjud glutenfritt”, 2008 ICA bokförlag.
  3. ”Glutenfria kokboken”, 2004, ingår i ICA bokförlags rutiga serie.

Leave a Reply