Glutenfria Nutella Semlor

En semla för alla chokladälskare där ute. Kan det bli bättre än att kombinera semla med Nutella? Vi rekommenderar att du testar själv innan du säger något.

  • Jäsning 30 min x2
  • Glutenfri mjölmix
  • Går att göra stora eller små varianter

Ingredienser, 6st semlor

Bröd

25 g jäst
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1/2 dl vit sirap
1/2 ägg
1 tsk stötta kardemummakärnor
1/2 tsk salt
1/2 tsk hjorthornssalt
300 g (ca 5 dl) glutenfri mjölmix (Semper mix)
1/2 uppvispat ägg till pensling

Fyllning

Inkråmet från bullarna
ca 3 dl nutella
ca 2 msk mjölk eller grädde
ca 4 dl vispgrädde
Florsocker att pudra över

Gör såhär

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
  3. Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
  4. Blanda ner sirap, uppvispat ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och hälften av mjölmixen. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölmixen i omgångar, men spar lite till utbakningen. Fortsätt bearbetningen av degen tills den är slät och släpper bunken.
  5. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix och dela den i 6 delar om du vill ha stora semlor, eller 8 delar om du vill ha lite mindre semlor. Rulla till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Täck bullarna med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  8. Pensla med ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
  9. Skär av toppen på bullarna. Gröp ur inkråmet och lägg i en skål.
  10. Blanda ihop inkråmet med hälften av nutellan och mjölk eller grädde. Späd med mer vätska om du vill ha massan lösare.
  11. Fyll bullarna med nutellafyllningen.
  12. Vispa grädden och blanda en del av den med resten av nutellan tills du får önskad konsistens. Spritsa eller bred ut nutellablandningen ovanpå fyllningen.
  13. Spritsa eller klicka ut resterande grädde ovanpå nutellan. Lägg på locken och pudra över florsocker.

Recept av Anneli Andersson som driver bloggen “Glutenfria godsaker”. Hon har så många bra recept för dig som vill baka glutenfritt, klick in här för att komma till bloggens startsida.