Glutenfria Prinsessemlor

Glutenfria prinsessemlor

  • Glutenfria
  • Jäsning 60 min
  • 8 st

Ingredienser, 8st glutenfria prinsessemlor

Bröd

  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 msk EKO psyllium
  • 1 tsk Xantangummi
  • 1/2 dl vit sirap
  • 1/2 uppvispat ägg
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk hjorthornssalt
  • 300 g (ca 5 dl) glutenfri mjölmix, tex Semper mix
  • 1/2 uppvispat ägg till pensling

Ingredienser, fyllning

  • 400 g mandelmassa
  • Ca hälften av inkråmet från bullarna
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Hallonsylt

Garnering

  • 400 g marsipan alternativt 2 färdigkavlade marsipanlock (Odenses är glutenfria)
  • 6 dl vispgrädde
  • Florsocker att pudra över

Gör såhär

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
  3. Vispa ner psyllium och xantan och låt svälla i 10 minuter.
  4. Blanda ner sirap, uppvispat ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och hälften av mjölmixen. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölmixen i omgångar. Fortsätt bearbetningen av degen tills den är slät och släpper bunken.
  5. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix och dela den i 8 bitar. Rulla till släta bullar och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Täck över bullarna med en bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  8. Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
  9. Skär av ett lock på bullarna. Skär eventuellt locken i trekanter om du vill, jag tycker att det är snyggare än med runda lock.
  10. Gröp ur lite av bullarnas inkråm och lägg ungefär hälften av det i en skål. Riv mandelmassan grovt.
  11. Blanda ihop inkråmet med mandelmassa, mjölk eller grädde och vaniljsocker. Späd med mer vätska om du vill ha massan lösare.
  12. Fyll bullarna med mandelfyllningen och bred ut ett lager med hallonsylt ovanpå.
  13. Kavla ut marsipanen ganska tunt om du inte använder färdiga tår Skär remsor som är breda nog att täcka bullarnas kanter och bitar som är lika stora som locken.
  14. Vispa grädden och bred ut ett tunt lager runt bullarna samt på locken. Klä in bullarna med marsipanremsorna och täck locken med de mindre marsipanbitarna.
  15. Spritsa vispgrädde på bullarna, lägg på locken och pudra över florsocker.

 

Recept av Anneli Andersson som driver bloggen “Glutenfria godsaker”. Klick in här för att komma till bloggens startsida.