Klassiska Glutenfria Semlor

Glutenfria semlor – Bästa receptet!

  • Luftiga och fluffiga
  • Jäsning 180 min
  • 8 st semlor 

Fettisdagen närmar sig och då ska det återigen bakas glutenfria semlor såklart. Det här receptet är nog det godaste vi någonsin testat, och då har vi testat många. Framförallt för att semlorna blir helt underbart fluffiga, smaken framhävs otroligt bra och du kommer ha svårt för att bara hålla dig till en glutenfri semla.

Ingredienser, Glutenfria Semlor, 8 st

Bullar:

  • 210 g rismjöl
  • 65 g potatismjöl
  • 45 g majsmjöl
  • 8 g kardemumma
  • 100 g strösocker
  • 7 g Xantangummi
  • 3 g EKO Psyllium
  • 8 g bakpulver
  • 3 g salt
  • 250 g mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 st ägg
  • 80 g smör, rumstemperatur

Pensling:

  • 1 st ägg
  • 15 g vatten
  • 1 g salt
  • 30 g mjölk

Fyllning:

  • 100 g mandelmassa
  • Inkråm från fyra st bullar
  • 100 g ovispad grädde

Servering:

  • 200 g vispgrädde
  • Florsocker

Gör såhär:

  1. Väg upp alla torra ingredienser i en skål, blanda med gaffel så det är väl blandat.
  2. Värm mjölken till 37°c och blanda med jästen i degbunken.
  3. Tillsätt hälften av mjölblandningen och kör samman i maskinen, viktigt att använda vingen.
  4. Stanna maskinen och tillsätt smör, ägg och resten av mjölet, kör samman degen och när mjölet är inarbetat öka farten till lite över medel och kör i 4min.
  5. Degen kommer vara kletig och inte fast i konsistensen, vilket behövs för resultatet.
  6. Skrapa av degen från vingen/spaden och skrapa ihop allt till en boll i bunken, plasta och låt jäsa i rumstemperatur ca 90min, tills den är dubbelt så stor.

 

  1. Dela degen i 8 bitar á 100g, rulla till bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt, plasta lätt så att degen har plats att jäsa.
  2. Låt dem sedan jäsa i ca 90min tills de är ungefär dubbelt så stora.
  3. Sätt ugnen på 200°c, varmluft.
  4. Vispa ägg, vatten och salt och pensla bullarna innan de ställs in i ugnen.
  5. Grädda i 13-15 min.
  6. De ska ha fått fin färg och kännas lätta att lyfta. Tid beror på ugnen och kan variera lite.
  7. När de kommer ur ugnen, pensla med mjölken och flytta sedan över dem på ett galler för att svalna.

Servering

  1. När de svalnat. Skär av toppen och gröp ur ett hål i varje bulle. Ta hälften av brödet som blir över och blanda med mandelmassa och ovispad grädde.
  2. Blanda med en gaffel till en jämn massa och lägg tillbaka i bullarna.
  3. Vispa grädden och toppa varje bulle med grädde, sen på med locket.
  4. Pudra rikligt med florsocker och servera

 

Recept av Jonny Hamnell. Kok och kökschef som driver sidan www.nogluforme.com
Besök honom för massor av grymma bakverk och bröd.