Glutenfritt Surdegsbröd

Baka glutenfritt med surdeg

  • Recept av Malin Vesterback
  • Besök henne för fler glutenfria recept
  • Räcker till ett stort eller två små bröd

Ingredienser:

Dag 1

  • 3 dl rismjöl
  • 1 dl hirsflingor
  • 1 dl durramjöl
  • 2 tsk salt
  • 2 dl surdeg bubblig och aktiv
  • 4 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk honung

Dag 2

Gör så här:

Dag 1:

  1. Blanda rismjöl, hirsflingor, durramjöl och salt i en stor skål.
  2. Gör en grop i mitten och tillsätt surdeg, vatten, olja och honung i den. Rör om tills allt är väl blandat.
  3. Låt fördegen stå framme i rumstemperatur i ett dygn.

Dag 2:

  1. Rör ner ett ägg i fördegen.
  2. Blanda rismjöl med psylliumpulver och bikarbonat och rör ned.
  3. Låt degen vila en halvtimme.
  4. Baka ut degen på mjölad bänk (använd rismjöl – så mycket som behövs för att brödet ej ska klibba).
  5. Forma degen till ett runt bröd och lägg det på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Du kan också göra två mindre bröd eller 3 st baguetter.
  6. Värm ugnen till 225 C. Brödet jäser en stund på spisen bara så länge ugnen blir varm. Gör några vackra snitt i ytan med en vass kniv.
  7. Grädda brödet i en timme (30 minuter för mindre bröd). Kontrollera med en kniv att brödet det inte är degigt i mitten, isf. grädda längre.

Recept och bild av Malin Vesterback, lagaglutenfritt.se. Besök henne för massor av glutenfri inspiration. Finns alltid något nytt härligt att testa hos Malin.