Baka glutenfritt med surdeg
Ingredienser:
Dag 1
- 3 dl rismjöl
- 1 dl hirsflingor
- 1 dl durramjöl
- 2 tsk salt
- 2 dl surdeg bubblig och aktiv
- 4 dl vatten
- 0,5 dl olivolja
- 1 msk honung
Dag 2
- 1 st ägg
- 1 dl rismjöl
- 2 msk EKO psyllium
- 1 tsk bikarbonat
Gör så här:
Dag 1:
-
Blanda rismjöl, hirsflingor, durramjöl och salt i en stor skål.
-
Gör en grop i mitten och tillsätt surdeg, vatten, olja och honung i den. Rör om tills allt är väl blandat.
-
Låt fördegen stå framme i rumstemperatur i ett dygn.
Dag 2:
-
Rör ner ett ägg i fördegen.
-
Blanda rismjöl med psylliumpulver och bikarbonat och rör ned.
-
Låt degen vila en halvtimme.
-
Baka ut degen på mjölad bänk (använd rismjöl – så mycket som behövs för att brödet ej ska klibba).
-
Forma degen till ett runt bröd och lägg det på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Du kan också göra två mindre bröd eller 3 st baguetter.
-
Värm ugnen till 225 C. Brödet jäser en stund på spisen bara så länge ugnen blir varm. Gör några vackra snitt i ytan med en vass kniv.
-
Grädda brödet i en timme (30 minuter för mindre bröd). Kontrollera med en kniv att brödet det inte är degigt i mitten, isf. grädda längre.
Recept och bild av Malin Vesterback, lagaglutenfritt.se. Besök henne för massor av glutenfri inspiration. Finns alltid något nytt härligt att testa hos Malin.