Glutenfritt bröd med frön, nötter och russin
Ingredienser hälsobröd:
- 25 g (1/2 paket) jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 1 msk EKO psyllium
- 2 msk olja
- 1 tsk malda brödkryddor
- 1/2 tsk salt
- 1/2 dl fibrex
- 1/2 dl krossat bovete
- 2 msk hela linfrön
- 2 msk solrosfrön
- 2 msk russin
- 4 1/2 dl 240-270g) fin glutenfri mjölblandning
- 1 dl hackade macadamianötter till topping
Till formen: olja, 1 msk solrosfrön
Gör såhär:
- Smula ner jästen i degbunken. Häll på fingervarmt (37°) vatten och rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt psyllium, rör om och låt blandningen stå i 10 min.
- Tillsätt olja, brödkryddor, salt, övriga torra ingredienser och det mesta av mjölet.
- Arbeta degen kraftigt, helst i maskin tills den är smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska vara ganska kladdig och är inte lämplig att knåda.
- Pensla en avlång bakform som rymmer 1 1/2 liter. Strö lite solrosfrön i botten och lägg i degen.
- Strö på macadamianötter på toppen.
- Jämna till ytan en aning. Täck med bakduk och låt degen jäsa ca 1 tim.
Gräddning:
- Grädda limpan i 200°, i ugnens nedre del, 20-25 min.
- Låt limpan svalna något innan den lossas från formen. Låt den kallna under bakduk.
Alt. kan degen även klickas ut direkt på bakplåtspapper till ca 10 matbrödsbullar. - Följ i övrigt receptet, men grädda bullarna mitt i ugnen i 250°, 10-12 min.
Gör mjölkfria:
Använd fin glutenfri mjölblandning utan mjölk.
Receptet är även provat med 2 dl (140g) Hälsogröt Special istället för Fibrex, bovetekross, linfrö, solrosfrö och russin.