Hälsobröd

Glutenfritt bröd med frön, nötter och russin

  • Frön och nötter
  • Glutenfri mjölmix
  • Jästid 1 tim

Ingredienser hälsobröd:

1 limpa eller ca 10 bullar

25 g (1/2 paket) jäst
3 dl ljummet vatten
1 msk fiberHUSK®
2 msk olja
1 tsk malda brödkryddor
1/2 tsk salt
1/2 dl fibrex
1/2 dl krossat bovete
2 msk hela linfrön
2 msk solrosfrön
2 msk russin
4 1/2 dl 240-270g) fin glutenfri mjölblandning
1 dl hackade macadamianötter till topping

Till formen: olja, 1 msk solrosfrön

  1. Smula ner jästen i degbunken. Häll på fingervarmt (37°) vatten och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt fiberHUSK®, rör om och låt blandningen stå i 10 min.
  3. Tillsätt olja, brödkryddor, salt, övriga torra ingredienser och det mesta av mjölet.
  4. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin tills den är smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska vara ganska kladdig och är inte lämplig att knåda.
  5. Pensla en avlång bakform som rymmer 1 1/2 liter. Strö lite solrosfrön i botten och lägg i degen.
  6. Strö på macadamianötter på toppen.
  7. Jämna till ytan en aning. Täck med bakduk och låt degen jäsa ca 1 tim.

Gräddning:

  1. Grädda limpan i 200°, i ugnens nedre del, 20-25 min.
  2. Låt limpan svalna något innan den lossas från formen. Låt den kallna under bakduk.
    Alt. kan degen även klickas ut direkt på bakplåtspapper till ca 10 matbrödsbullar.
  3. Följ i övrigt receptet, men grädda bullarna mitt i ugnen i 250°, 10-12 min.

Gör mjölkfria:

Använd fin glutenfri mjölblandning utan mjölk.

Receptet är även provat med 2 dl (140g) Hälsogröt Special istället för Fibrex, bovetekross, linfrö, solrosfrö och russin.