Glutenfri Havrelimpa

Glutenfri, saftig och smakrik havrelimpa.

  • Jästid 30 min
  • Glutenfri mjölmix
  • Gräddning 30 min

Ingredienser havrelimpa:

Ett bröd

25 j jäst
4 dl mjölk
1 msk psyllium (pulveriserat)
1 tsk salt
1 msk hel kummin
2 msk olja
4 dl (140g) havregryn (rent havre)
ca 4 1/2 dl (270 g) glutenfri mjölblandning, tex Semper

Olja och havregryn till formen

  1. Smula ner jästen i degbunken. Värm mjölken ellet vattnet till fingervärme 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
  2. Tillsätt psyllium, salt och stött kummin. Låt svälla 10 min.
  3. Blanda ner olja, havregryn och det mesta av mjölblandningen. Arbeta degen riktigt kraftigt, helst i maskin. Tillsätt resten av mjölet. Degen ska vara ganska lös och kladdig när den har lagom konsistens. Den går inte att knåda.
  4. Lägg degen i en lätt oljad och havrebeströdd avlång form som rymmer ca 1 1/2 liter. Strö lite havregryn ovanpå.
  5. Låt jäsa i övertäckt form ca 30 min.
  6. Grädda limpan i nedre delen av ugnen, 200°, ca 30 min.
  7. Låt limpan stå kvar en stund i formen innan den lossas. Låt den svalna under bakduk.

Gör mjölkfri:

Använd solhavre eller vatten istället för mjölk och använd Semper glutenfria lågproteinmix.

Recept av Elisabeth Ekstrand-Hemmingsson.