Havrelimpa

Glutenfri, saftig och smakrik havrelimpa.

  • Jästid 30 min
  • Glutenfri mjölmix
  • Gräddning 30 min

Ingredienser havrelimpa:

Ett bröd

25 j jäst
4 dl mjölk
1 msk fiberHUSK®
1 tsk salt
1 msk hel kummin
2 msk olja
4 dl (140g) havregryn (rent havre)
ca 4 1/2 dl (270 g) glutenfri mjölblandning, tex Semper

Olja och havregryn till formen

  1. Smula ner jästen i degbunken. Värm mjölken ellet vattnet till fingervärme 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
  2. Tillsätt fiberHUSK®, salt och stött kummin. Låt svälla 10 min.
  3. Blanda ner olja, havregryn och det mesta av mjölblandningen. Arbeta degen riktigt kraftigt, helst i maskin. Tillsätt resten av mjölet. Degen ska vara ganska lös och kladdig när den har lagom konsistens. Den går inte att knåda.
  4. Lägg degen i en lätt oljad och havrebeströdd avlång form som rymmer ca 1 1/2 liter. Strö lite havregryn ovanpå.
  5. Låt jäsa i övertäckt form ca 30 min.
  6. Grädda limpan i nedre delen av ugnen, 200°, ca 30 min.
  7. Låt limpan stå kvar en stund i formen innan den lossas. Låt den svalna under bakduk.

Gör mjölkfri:

Använd solhavre eller vatten istället för mjölk och använd Semper glutenfria lågproteinmix.

Recept av Elisabeth Ekstrand-Hemmingsson.