Julbröd med julmust och kryddor
Ingredienser:
- 1/2 pkt röd jäst
- 33 cl julmust
- 2 dl vatten
- 2 msk olja (inte oliv)
- 1 msk EKO psyllium
- 1 tsk salt
- 1 tsk mald pomerans
- 1 tsk mald fänkål
- 1/2 tsk malda kryddnejlikor
- 1 tsk mald ingefära
- 1/2 dl mörk sirap
- 1 dl russin
- 1 dl kesella
- 2 dl 100 % rena havregryn
- 1/2 dl pofiber
- 450 – 500 g glutenfri mjölmix
- Värm julmust, vatten och olja till 37°C.
- Rör ut jästen och blanda i psyllium. Låt svälla i 10 minuter.
- Blanda i resten av ingredienserna. Arbeta degen väl med hjälp av assistent eller matberedare. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
- Smörj en långpanna 30 x 40 cm eller två mindre ugnsformar och bröa med pofiber. Ha i degen i formen och låt jäsa 30 – 40 minuter under bakduk. Grädda i 200° i 25 – 30 minuter.
- Rör ut 1 msk mörk sirap med 1 msk vatten och pensla det varma brödet. Låt svalna under bakduk.
Recept av Tina Redlund