Julbröd

Julbröd, tekakor, med smak av jul

  • Snabb mixning
  • Jäsning 60 min
  • Ca 14 stycken

Ingredienser:

25 g jäst
2 ½ dl fingervarmt vatten
1 ½ dl fingervarm glögg
½ dl honung eller sirap
4 msk olivolja
1 dl lingonsylt
4 ägg
2 dl rena havregryn eller boveteflingor
4 msk fiberhusk
5 dl rårismjöl
2 tsk havssalt
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 tsk nejlika
1 msk kanel
1 dl hackade, blötlagda russin

  1. Smula ner jästen i en bunke och häll över de flytande ingredienserna tills jästen löst sig.
  2. Vänd därefter ner de torra ingredienserna och rör degen i 5 minuter.
  3. Låt jäsa under plast i 1 timme.
  4. Klicka ut den lösa smeten på två bakpappersklädda plåtar och forma dem med oljad hand.
  5. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
  6. Sätt ugnen på 225°.
  7. Grädda tekakorna i 10 minuter på mittersta falsen.

Recept av Mekto Ganic. Kokboksförfattare som har skrivit flera glutenfria kokböcker, mycket uppskattade både till vardag och fest. In och läs hennes blogg för mer recept.

Bild av: Jonas Berg