Kaffegifflar

Glutenfria kaffegifflar

  • Mjölmix
  • Mandelmassa
  • Jästid 45-60 min

Ingredienser kaffegifflar:

25 g jäst
75 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1 msk fiberHUSK®
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 dl kesella
7-8 dl (420-480 g) fin glutenfri mjölblandning

Fyllning: 100-150 g mandelmassa
Pensling: 1 ägg
Garnering: Pärlsocker (eller kokosflingor)

  1. Smula ner jästen i degbunken.
  2. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och låt den bli fingervarm, 37°.
  3. Häll degspadet över jästen och tillsätt fiberHUSK®. Rör om och låt det stå ca 10 min så att fiberHUSK®en hinner svälla ordentligt.
  4. Tillsätt socker, salt, kesella och det mesta av mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt, gärna i maskin.

Utbakning:

  1. Strö resten av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl.
  2. Dela degen och kavla varje del till en runt platta. Sporra eller skär ut 8 stycken trekanter. Lägg en klick mandelmassa vid basen på varje trekant och rulla ihop.
  3. Lägg gifflarna på en bakpappersklädd plåt med snibbarna ner.
  4. Täck över och låt dem jäsa 45-60 min.
  5. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  6. Grädda mitt i ugnen i 250°, ca 8 min.

Recept av Elisabeth Ekstrand-Hemmingsson.
Bild av Nora Voss.