Glutenfria Gifflar
Ingredienser kaffegifflar:
25 g jäst
75 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1 msk psyllium (pulveriserat)
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 dl kesella
7-8 dl (420-480 g) fin glutenfri mjölblandning
Fyllning: 100-150 g mandelmassa
Pensling: 1 ägg
Garnering: Pärlsocker (eller kokosflingor)
- Smula ner jästen i degbunken.
- Smält matfettet. Tillsätt mjölken och låt den bli fingervarm, 37°.
- Häll degspadet över jästen och tillsätt psyllium. Rör om och låt det stå ca 10 min så att psylliumen hinner svälla ordentligt.
- Tillsätt socker, salt, kesella och det mesta av mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt, gärna i maskin.
Utbakning:
- Strö resten av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl.
- Dela degen och kavla varje del till en runt platta. Sporra eller skär ut 8 stycken trekanter. Lägg en klick mandelmassa vid basen på varje trekant och rulla ihop.
- Lägg gifflarna på en bakpappersklädd plåt med snibbarna ner.
- Täck över och låt dem jäsa 45-60 min.
- Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen i 250°, ca 8 min.
Recept av Elisabeth Ekstrand-Hemmingsson.
Bild av Nora Voss.