Kanelbullar (Ekstrand Hemmingsson)

ca 40 st, ugnstemperatur 250°C

Ingredienser

50 g röd jäst
75 g margarin eller smör
5 dl mjölk
1-2 msk fiberHUSK®
1/2-1 dl socker
1 tsk stötta kardemumma kärnor
1/4 tsk salt
1 ägg
1,2 – 1,4 liter glutenfri Mix*
*(Provbakad med Semper MIX artikelnr 5654)

Fyllning:
100 g margarin eller smör
1/2 dl socker
1 msk malen kanel

Pensling: ägg
Garnering: pärlsocker

  • Smula ner jästen i degbunken.
  • Smält matfettet. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarmt, 37°C. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
  • Tillsätt fiberHUSK och låt svälla ca 10 minuter.
  • Tillsätt socker, kardemumma, salt, ägg och hälften av mjölmixen. Arbeta degen smidig och arbeta in mixen i småportioner tills degen är slät och smidig, men inte för fast. Spar lite mix till utbakningen. Arbeta degen väl i maskin. Låt den jäsa övertäck i bunken ca 30 minuter.
  • Fyllning: Rör samman matfett, socker och kanel till en smidig smet.
  • Utbakning: Strö resten av mjölmixen på arbetsbänken och knåda degen väl.
  • Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta. Den ska vara knappt 1 cm tjock.
  • Bred fyllningen i ett jämnt lager över hela plattan. Rulla ihop degen från långsidan som en rulltårta. Skär rullen i ca 3 cm breda bitar. Ställ dem i bullformar med snittytan upp. Täck över och låt dem jäsa ca 30 minuter.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Gräddning: Mitt i ugnen, 250°C, 8-10 minuter
Låt kanelbullarna kallna under bakduk

Recept av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson ur receptboken “Baka glutenfritt matbröd och mycket annat gott”, ICA bokförlag. Foto: Kent Jardhammar