Glutenfria Kanelbullar

Sommriga glutenfria kanelbullar

  • Gjord på glutenfri mjölmix
  • Jäsning 30 min
  • Ca 40 stycken

Ingredienser

  • 50 g röd jäst
  • 75 g margarin eller smör
  • 5 dl mjölk
  • 1-2 msk fiberHUSK®
  • 1/2-1 dl socker
  • 1 tsk stötta kardemumma kärnor
  • 1/4 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1,2 – 1,4 liter glutenfri Mix*
    *(Provbakad med Semper MIX artikelnr 5654)

Fyllning

  • 100 g margarin eller smör
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk malen kanel

Pensling: Ägg
Garnering: Pärlsocker

  1. Smula ner jästen i degbunken.
  2. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarmt, 37°C. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
  3. Tillsätt fiberHUSK och låt svälla ca 10 minuter.
  4. Tillsätt socker, kardemumma, salt, ägg och hälften av mjölmixen. Arbeta degen smidig och arbeta in mixen i småportioner tills degen är slät och smidig, men inte för fast. Spar lite mix till utbakningen. Arbeta degen väl i maskin. Låt den jäsa övertäck i bunken ca 30 minuter.
  5. Fyllning: Rör samman matfett, socker och kanel till en smidig smet.
  6. Utbakning: Strö resten av mjölmixen på arbetsbänken och knåda degen väl.
  7. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta. Den ska vara knappt 1 cm tjock.
  8. Bred fyllningen i ett jämnt lager över hela plattan. Rulla ihop degen från långsidan som en rulltårta. Skär rullen i ca 3 cm breda bitar. Ställ dem i bullformar med snittytan upp. Täck över och låt dem jäsa ca 30 minuter.
  9. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Gräddning: Mitt i ugnen, 250°C, 8-10 minuter
Låt kanelbullarna kallna under bakduk

Recept av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson ur receptboken “Baka glutenfritt matbröd och mycket annat gott”, ICA bokförlag. Foto: Kent Jardhammar