Bröden håller sig färska i flera dagar! Förvara dem i rumstemperatur i en påse. Det går fint att utesluta örter. Då får du en god småfranska istället. Det går också fint att byta ut teffmjölet mot annat mjöl t.ex bovete-, -durra, råris, ris, havre- eller majsmjöl. Eftersom de är veganska passar de alla. Det går också fint att ta 2 tsk bakpulver om man vill göra snabba bullar och låta degen vila 10 minuter – och sedan forma dem. Gräddningstiden är densamma.
ca 12 st
Ingredienser:
20 g jäst
4 dl kallt vatten
½ dl kallpressad olivolja
¼ dl agavesirap eller dadelsirap
3 ½ dl teffmjöl
¼ dl fiberHUSK®
2 tsk xantangummi
2 tsk örtsalt
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad rosmarin
Kallpressad olivolja att arbeta med.
Topping: Kallpressad olivolja, Torkad oregano, Flingsalt
Rör ut jästen med vattnet i en bunke. Tillsätt olivolja och sirap och rör ihop.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner i den första blandningen samtidigt som du hela tiden rör med en sked. Blanda tills du har fått en jämn smet. Plasta bunken och låt vila i 30 minuter.
Ta olivolja på händerna. Dela degen i 12 bitar och forma försiktigt små rundstycken. Det går fint att rulla degen till en längd och skära längden i 12 bitar. Lägg frallorna på en bakplåt. Täck med bakduk och låt jäsa i 2 timmar.
Sätt ugnen på 200°. När ugnen är varm – pensla bullarna med olivolja och strö över oregano och flingsalt. Ställ in plåten på mittersta falsen i ca 20 minuter. Låt svalna i minst 1 timme innan du skär i dem.
Receptet av Mekto Ganic, som också har skrivit flera mycket bra receptböcker med gluten-fria recept.
- ”Bröd och kakor – baka utan gluten”, 2014 Ordalaget bokförlag.
- ”Läcker vardagsmat utan gluten och mjölk”, 2015 Ordalaget bokförlag.
- ”Baka vego – veganska recept”, kommer Mars 2016 Ordalagaet bokförlag.
Örtfranska, foto Mekto Ganic.