Örtiga småbröd

Ett enkelt men smakrikt bröd som gör sig fint till en god soppa eller som kuvertbröd till en trevlig middag. Forma gärna bröden med avsmalnande ändar för en rustik känsla. Örtkryddorna går att variera hur man vill.

Ugn 250 °C

12 småbröd

5 ½ dl glutenfri mjölmix (vi använde Finax Mjölmix Mjölkfri)
1 dl solrosfrön
1 msk FiberHusk
1 msk herbes de provance örtkrydda
½ tsk salt
25 g jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olja
½ dl laktosfri filmjölk
1-2 msk flingsalt

Blanda mjölmix, solrosfrön, FiberHusk, örtkryddor och salt väl i en bunke.

Smula ner jästen i en separat bunke och tillsätt vatten, filmjölk och olja. Rör så att jästen löser sig.

Tillsätt vätskan till mjölblandningen och arbeta degen till en jämn men ganska kladdig deg.

Forma brödet direkt med lätt fuktade händer. Lägg bröden glest isär på ugnsplåtar med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa övertäckta i ca 75-90 minuter till dubbel storlek.

Värm ugnen till 250 °C. Strö flingsalt över de färdigjästa bröden och grädda dem i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk. Servera direkt eller frys in.

Receptet kommer från tidningen GF Glutenfri Matglädje
Recept och foto av Malin Randeniye. www.gfglutenfri.se