Saffransbröd

Saffransbullar

  • Ca 15 st eller ett stort bröd
  • Glutenfri mjölblandning
  • Jästid, ca 60 min

Ingredienser:

25 g jäst
75 g smör eller margarin
2 dl mjölk
1/2 msk FiberHUSK®
1 dl kesella
1 förp (1/2 g) saffran
3/4 dl socker
1 krm salt
1/2 ägg
6-7 dl fin glutenfri mjölblandning

  1. Smula ner jästen i degbunken.
  2. 2. Smält matfettet. TIllsätt mjölken och låt den bli fingervarm, 37°C. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
  3. Tillsätt FiberHUSK®. Rör om och låt svälla i ca 10 minuter.
  4. Tillsätt kesella, stöt saffran, socker, salt, det halva ägget och det mesta av mjölblandningen. Spar lite till utbakningen. Arbeta degen i maskin. Låt den jäsa övertäckt i bunken i ca 30 minuter.

Pensling: 1/2 ägg
Garnering: russin
Ugnstemperatur: kusar 250°, stora bröd 200°

Utbakning:

  1. Strö resten av mjölblandningen på arbetsbnken och knåda degen väl. Forma degen till kusar eller andra större julbröd.
  2. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt degen jäsa väl på plåten, ca 30 minuter.
  3. Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin.

Gräddning: Kusar mitt iugnen i 250°, 8-10 minuter. Stora bröd i ugnens nedre del i 200° 20-25 minuter.

Låt bröden svalna under bakduk.

Receptet av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson, som också har skrivit flera mycket bra receptböcker med glutenfria recept.

  1. ”Baka utan gluten”, 2010 ICA bokförlag.
  2. ”Bjud glutenfritt”, 2008 ICA bokförlag.
  3. ”Glutenfria kokboken”, 2004, ingår i ICA bokförlags rutiga serie.

Leave a Reply