Saffransbullar
Ingredienser:
25 g jäst
75 g smör eller margarin
2 dl mjölk
1/2 msk psyllium (pulveriserat)
1 dl kesella
1 förp (1/2 g) saffran
3/4 dl socker
1 krm salt
1/2 ägg
6-7 dl fin glutenfri mjölblandning
- Smula ner jästen i degbunken.
- 2. Smält matfettet. TIllsätt mjölken och låt den bli fingervarm, 37°C. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt psyllium. Rör om och låt svälla i ca 10 minuter.
- Tillsätt kesella, stöt saffran, socker, salt, det halva ägget och det mesta av mjölblandningen. Spar lite till utbakningen. Arbeta degen i maskin. Låt den jäsa övertäckt i bunken i ca 30 minuter.
Pensling: 1/2 ägg
Garnering: russin
Ugnstemperatur: kusar 250°, stora bröd 200°
Utbakning:
- Strö resten av mjölblandningen på arbetsbnken och knåda degen väl. Forma degen till kusar eller andra större julbröd.
- Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt degen jäsa väl på plåten, ca 30 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin.
Gräddning: Kusar mitt iugnen i 250°, 8-10 minuter. Stora bröd i ugnens nedre del i 200° 20-25 minuter.
Låt bröden svalna under bakduk.
Receptet av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson, som också har skrivit flera mycket bra receptböcker med glutenfria recept.
- ”Baka utan gluten”, 2010 ICA bokförlag.
- ”Bjud glutenfritt”, 2008 ICA bokförlag.
- ”Glutenfria kokboken”, 2004, ingår i ICA bokförlags rutiga serie.