Semlor / semmeltårta & hemmagjord mandelmassa

18 semlor eller 1 tårtsemla

Fördeg

5 g jäst
1 ¼ dl kallt vatten
1 ½ dl rårismjöl

50 g jäst
4 dl kall mjölk
2 dl vispade ägg
150 g rumsvarmt smör
2 dl råsocker
2 dl potatismjöl
6 dl rårismjöl (kan bytas ut mot bovetemjöl eller ljust rismjöl)
½ dl pofiber
½ dl fiberHUSK®
2 tsk vaniljpulver
1 msk kardemumma
1 tsk havssalt

Fyllning

Mandelmassa
Vispad grade

Topping

1 uppvispat ägg med 1 tsk vatten
florsocker

Rör ihop jäst, vatten och rårismjöl till fördegen. Plasta och stall in i kylen över natten. Det går även att göra fördegen och ha stående några timmar i rumstemperatur, gärna då på en varm plats. Fördegen har kommit igång när den har rest en del på sig och börjat bubbla.

Rör ut jästen I mjölken och tillsätt ägg och smör.

Rör i fördegen. Blanda alla torra ingredienser och rör ihop med den första blandningen samtidigt som du blandar kraftigt. Kör degen I 5 minuter. Plasta och låt jäsa i 2 timmar. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma degen till 18 semmelbullar. Sätt ugnen på 225°. Plasta och låt jäsa I 45 minuter. Pensla I semlorna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 11-13 minuter eller tills semlorna får en fin färg.

Låt semorna svalna helt och skär sedan av toppen. Gröp ur dem med lite I mitten och blanda fyllningen med mandelmassa. Fyll i hålet med massan och spritsa vispad grädde över och runt. Lägg på locket och strö över florsocker vid servering.

För semmeltårta jäs degen i 1 timme i bunken. Vänd över degen i en smord form ca 20 cm i diameter. Plasta och låt jäsa i 1 ½ timme. Sätt ugnen på 200°. Grädda semmeltårtan på nedersta falsen i ca 40 minuter. Prova med en sticka så tårtan är helt klar innan du tar ut den. Följ receptet med fyllningen för övrigt.

Mandelmassa:

2 dl blötlagda mandlar
½ dl honung
Mixa mandlar till mjöl I matberedare
Häll i honung och mixa till en jämn massa

Kokosgrädde:

2 dl kokosgrädde
1 msk agavesirap
1 tsk vaniljpulver
Sätt in en burk med kokosgrädde i kyl över natten. Öppna burken och låt den tuna vätskan rinna ut. Vispa den tjocka grädden fluffing. Smaksätt med vaniljpulver och agavesirap.

Tips för mjölkfritt:

Byt ut smöret mot samma mängd kokosolja, mjölken mot samma mängd kokosmjölk och fyll semlan med kokosgrädde. Om du använder kokosolja måste kokosmjölken vara rumsvarm, gärna samma temperature som kokosoljan då kokosoljan annars stelnar om kokosmjölken är för kall.

Tips:

Byt gärna pofiber mot chiafrön som variation.
Det går alldeles utmärkt att söta med ½ dl agavesirap eller 1 dl blötlagda dadlar istället för honung. Det går också fint att byta ut mandlar mot solrosfrön.

Recept ur boken Bröd och kakor, Baka utan gluten av Mekto Ganic´.
Foto Jonas Berg

Länk till förlaget: http://www.ordalaget.se