Smillas Glutenfria Semlor

Smillas glutenfria semlor slår aldrig fel, vi har ätit dom flera gånger och resultatet blir alltid lika bra. Varför baka vanliga semlor när man kan baka lika goda glutenfria tänker vi? Dessutom får man med recept på enkel hemmagjord mandelmassa.

Ingredienser, 15st semlor

100 g smör
2 dl mjölk
50 g färsk jäst för söta degar
1 msk fiberHUSK
1 dl strösocker
2 tsk kardemumma, mortlad
1 ägg
1 dl kvarg
1 krm salt
ca 6 dl glutenfri mjölmix
1 ägg, till pensling

Valfri vispad grädde att toppa med + florsocker.

Ingredienser mandelmassa

3 dl mandelmjöl
1 dl florsocker
0,5 dl mjölk

Gör såhär:

Bullar

  1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm blandningen så att den blir ljummen. Smula ner jästen och vispa ut den i smörblandningen.
  2. Tillsätt fiberhusken och vispa ut klumparna med en handvisp. Låt svälla i ca 10 minuter. Vispa då och då så att blandningen inte skiktar sig.
  3. Häll smörblandningen och resten av ingredienserna i en bunke. Arbeta degen länge och noga i en degblandare eller med en elvisp med degkrokar tills den är slät och spänstig utan att vara kladdig. När man petar på degen ska den inte fastna på fingret. Om den gör det – tillsätt lite mer mjölmix.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  5. Dela upp degen i 15 delar. Om degen kladdar – blöt händerna litegrann när du jobbar med den. Rulla varje del till en slät bulle. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem ca 15 minuter.
  7. Låt bullarna svalna helt och fyll dem sedan med mandelmassa och grädde. Avsluta med att pudra florsocker på locken

Mandelmassa

  1. Rosta mandelmjölet i en torr stekpanna.
  2. Mixa ihop alla ingredienser till en slät massa.

Receptet kommer från Smilla Luuk och bilden är tagen av Ulrika Pousette. Smilla skriver glutenfria kokböcker och har nyligen gett ut boken “Smilla firar glutenfritt” som du kan köpa här.