Trekornsbröd

Ett glutenfritt trekornsbröd med krossat bovete, hirsmjöl och rismjöl. Ett spännande bröd med god smak.

  • Naturligt glutenfria ingredienser
  • 30 min jäsning
  • Brödform

 

Ingredienser trekornsbröd:

  • 200 g kockande vatten
  • 90 g krossat bovete
  • 40 g sesamfrön
  • 40 g linfrön
  • 400 g ljummet vatten
  • 2 msk EKO psyllium
  • 200 g hirsmjöl
  • 370 g rismjöl
  • 100 g majsstärkelse
  • 1/2 tsk stött koriander
  • 1 tsk salt
  • 100 g yoghurt
  • 20 g olja
  • 40 g honung
  • 35 g jäst

Degen rörs med fördel i maskin.

Gör såhär:

  1. Mät upp krossat bovete, sesamfrön och linfrön i en separat skål. Häll över det kokande vattnet och låt blandningen stå och dra i några minuter.
  2. Blanda psyllium och ljummet vatten i en annan skål och låt svälla ca 5 minuter. Smula i jästen.
  3. Tillsätt yoghurt, olja och honung och blanda väl.
  4. Blanda de torra ingredienserna, mjöl och kryddor, för sig.
  5. Rör ihop alla ingredienser i samma skål och häll i maskinen.
  6. Låt maskinen blanda i 15 min.
  7. Täck över degen med plasthölje och låt stå i 30 minuter.
  8. Arbeta degen till ett bröd och lägg i oljad form.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 200° 40-45 min.

Recept av dietist Turid Nagelhus.