Trekornsbröd

Ett glutenfritt trekornsbröd med krossat bovete, hirsmjöl och rismjöl. Ett spännande bröd med god smak.

Ingredienser trekornsbröd:

200 g kockande vatten
90 g krossat bovete
40 g sesamfrön
40 g linfrön
400 g ljummet vatten
2 msk psyllium (pulveriserat)
200 g hirsmjöl
370 g rismjöl
100 g majsstärkelse
1/2 tsk stött koriander
1 tsk salt
100 g yoghurt
20 g olja
40 g honung
35 g jäst

Degen rörs med fördel i maskin.

• Mät upp krossat bovete, sesamfrön och linfrön i en separat skål. Häll över det kokande vattnet och låt blandningen stå och dra i några minuter.
• Blanda psyllium och ljummet vatten i en annan skål och låt svälla ca 5 minuter. Smula i jästen.
• Tillsätt yoghurt, olja och honung och blanda väl.
• Blanda de torra ingredienserna, mjöl och kryddor, för sig.
• Rör ihop alla ingredienser i samma skål och häll i maskinen.
• Låt maskinen blanda i 15 min.
• Täck över degen med plasthölje och låt stå i 30 minuter.
• Arbeta degen till ett bröd och lägg i oljad form.
• Grädda i nedre delen av ugnen i 200° 40-45 min.

Recept av dietist Turid Nagelhus.