Vegetarisk burgare med glutenfritt hamburgerbröd

Hemmagjorda hamburgare

  • Glutenfria hamburgebröd
  • Vegetariska hamburgare
  • Hemmagjord ketchup

Dessa burgare är enkla att göra och du kan pröva att byta ut oliverna mot soltorkade tomater – det är supergott! Längre ner finns recept på hemmagjord ketchup.

Ingredienser hamburgare:

1 burk kikärtor
2 stora portabellosvampar alt. 2 stora champinjoner
1 kruka persilja
200 g färsk spenat
1 burk urkärnade, svarta oliver
2 urkärnade, röda paprikor i bitar
1 rödlök, skalad och grovhackad
3 hackade vitlöksklyftor
2 msk tamari
½ dl vatten
1 tsk örtsalt
1 tsk chilipulver
2 msk fiberHUSK®
3 dl kokt quinoa (valfri färg)

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mixa allt förutom quinoan till en jämn massa.
  3. Rör ner quinoan med sked.
  4. Forma 8 hamburgare. Lägg burgarna på en bakpappersklädd plåt och ställ in i mitten av ugnen i 15 minuter. Vänd på biffarna och ställ tillbaks dem 10 minuter till.

Recept och foto Mekto Ganic

Glutenfria hamburgerbröd

Detta recept brukar vi även baka ut till tekakor. Brödet blir fantastiskt fluffigt och det blir saftigt. Brödet passar utmärkt till hamburgare eller som tekakor.

Ingredienser hamburgerbröd:

12 stycken

10 g jäst
5 dl kallt vatten
½ dl olivolja
2 vispade ägg
2 msk agavesirap
4 dl rårismjöl eller rismjöl
4 dl bovetemjöl
½ dl fiberHUSK®
2 tsk bakpulver
1 tsk havssalt

Topping

1 uppvispat ägg med 1 tsk vatten
sesamfrön
olivolja

  1. Rör ut jästen i vattnet.
  2. Tillsätt olivolja, de vispade äggen och sirapen. Rör ihop allting.
  3. Blanda de torra ingredienserna för sig.
  4. Rör ihop alla ingredienser under kraftig omröring. Plasta degen och låt vila 1 timme.
  5. Ta upp degen och forma (med oljade händer) till 12 hamburgerbröd.
  6. Sätt ugnen på 225°. Plasta och låt jäsa 1 timme till.
  7. Ta bort plasten och pensla bröden med ägg och vatten.
  8. Strö över sesamfrön och ställ in bröden i ugnen i 8 – 10 minuter på mittersta falsen.

Tekakor

För tekakor, efter första jäsningen.

  1. Klicka ut 12 tekakor och platta till dem med oljade händer.
  2. Plasta och låt jäsa 1 timme. Grädda i 8 – 10 minuter på mittersta falsen.

Recept ur boken ”Bröd och Kakor, baka utan gluten”, Mekto Ganic

Hemmagjord ketchup

Ketchup/pizzasås

4 soltorkade tomater
1 sköljd tomat (skär bort den gröna toppen)
2 msk olivolja
1 tsk saft från en pressad citron
1 skivad vitlöksklyfta
en näve färsk oregano eller 1 msk torkad
en näve färsk basiliska eller 1 msk torkad
en nypa örtsalt

  1. Mixa allt till en puré. Förvara i kylen.
  2. Tomatsåsen kan stå i ett par dagar.

Recept ur kommande  boken ”Baka Vego – Veganska recept” av Mekto Ganic