Franska vitlöksbaguetter med härlig smak. Små fina vitlöksbaguetter att bjuda till frukost eller ha med som mellanmål med friskt pålägg. Saftiga och glutenfria.
Ingredienser vitlöksbaguetter:
- 10 g jäst
- 4 dl kallt vatten
- 2 vispade ägg
- 1 1/4 dl olivolja
- 2 tsk havssalt
- 4 pressade vitlöksklyftor (valfritt)
- 3 dl rårismjöl
- 2 1/2 dl rismjöl
- 1/2 dl EKO psyllium
Sätt ugnen på 225°.
- Rör ut jästen i vattnet. Rör därefter ner ägg, olivolja, havssalt och pressade vitlöksklyftor. Vitlöken kan uteslutas om man så önskar.
- Blanda de torra ingredienserna. Rör ner i äggblandningen.
- Kör degen i 5 min. Täck med plast och låt vila i 30 min.
- Ta upp degen och dela den i 4 eller 6 längder. Forma avlånga baguetter mellan händerna som du sedan tvinnar genom att snurra åt motsatt håll.
- Strö lite rårismjöl över. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och täck med bakduk. Låt vila 2 timmar.
- Sätt ugnen på 225°. Grädda baguetterna i ca 20 min. Låt svalna på galler.
- Baguetterna bör svalna helt innan de skärs upp. De baguetter som inte äts upp går att förvara i rumstemperatur i påse ungefär 2 dagar. Värm gärna innan de serveras igen då vitlökssmaken tydligare kommer till sin rätt.
Recept av Mekto Ganic.