Zotter choklad topp 25 i världen – 2015!

På bild: Josef Zotter. Boken Chocolate Referens Standard.

George Bernardini har återigen publicerat ett kolossalt standardverk (919 sidor) om den internationella chokladmarknaden. Testet inkluderade 550 varumärken och 4000 produkter från 70 länder. Zotter rankas topp 25 – bland de bästa chokladtillverkarna i världen!

I George Bernardinis slutkommentar står det bland annat -“Zotter är och kommer att förbli på toppen av världens bästa chokladtillverkare och den i särklass mest innovativa av dem alla” (Citat från boken -Chocolate – The Reference Standard 2015, sid 839).

Top 25 tilldelas 6 kakaobönor av 6 möjliga. Det står för -“Extra hög kvalitet på alla produkter. Extremt sällsynt att det inte finns några avvikelser i kvalitet bland produkterna.” (Bernardini, s. 137)

Exempel på några bitar och hur de betygsätts av George Bernardini.

labooko_colombia_web

Labooko Colombia 75%

Betyg: 91.90
Överraskande mild men ändå syrlig. Fin, fyllig och klar smälta. Med fruktiga smaker av citrusfruk

ter, avokado, rå valnötter och kryddor samt blommiga noter.

Labooko Nicaragua mjölkchoklad 75%

Labooko_Nicaragua_web

Betyg: 95.40

Mycket intensiv kakao-karaktär, lite sötma, starkt syrlig och krämigt gräddig samt fyllig. Med u

ttalad smak av kakao. Med smak av torkad

frukt (russin, plommon), blommiga kryddor, grädde, mörk karamell samt lätt rökig smak.

labooko_passionFruit_web

Labooko Passionsfrukt, vit choklad

Betyg: 95.90

Extremt aromatisk, fruktigt syrlig, krämigt gräddig. Utan tillsats av aromämnen, uteslutande producerade med torkad passionsfrukt.

 

Fylld handgjord Pistage-marsipan

pistachio_web

Betyg: 93.70

Pistage-marsipan täckt med mörk choklad. Saftig och aromatisk marsipan med god pistage-smak. Mycket harmonisk med den mörka chokladen.

Zotter är den enda producenten från Tyskland och Österrike i topp 25 och fortfarande den enda som producerar enbart ekologisk och rättvisemärkt kvalitetschoklad. Det är få “bean-to-bar-producenter” bland topp 25. Många av de bästa chokladtillverkarna producerar endast konfekt och praliner.

Josef Zotter säger själv om resultatet av att vara top 25 i världen. -“Det är naturligtvis otroligt när vi, som ett österrikiskt företag, kan imponera internationellt, respekteras och även tilldelas ett pris. Det som gör mig lyckligast är att vi är det mest innovativa företaget inom sektorn och att vi lyckades övertyga med våra olika produktutbud och delvis även våra provokativa sorter. Särskilt som ett av de få företag som helhjärtat representerar ekologiska och sociala normer. Bean-to-bar har börjat bli ett begrepp nu och det skulle vara bra om nästa trend var det etiskt-sociala ansvaret. Det är verkligen hög tid för det och man skulle önska att värmeböljan under sommaren får chokladtillverke att tänka om. Jag är också glad över att Bernardinis bok publiceras på engelska den här gången, vilket ger den mycket mer internationell uppmärksamhet och relevans. Naturligtvis försöker alla att göra sitt bästa och att få bra produkter på marknaden, men när valideringen ges av en oberoende tredje part att vårt arbete verkligen kan konkurrera internationellt, då har det en helt annan betydelse. Sist men inte minst måste jag säga att anledningen till att vi som företag är så framgångsrikt beror på vår underbara personal. Det är en lagseger med 160 anställda som producerar högsta kvalitet Zotterchoklad varje dag. Stort tack till Zotter-teamet.”

Författaren Georg Bernardini är en tränad konfektor och en av grundarna till konfektyrföretaget Coppeneur. Efter att han drivit företaget framgångsrikt i 18 år lämnade han företaget 2010. Han besitter 30-års erfarenhet inom området och han har använt sina otroliga kunskaper och erfarenhet för att analysera världens chokladmarknad. Länk till mer att läsa om boken “Chocolate – The Reference Standard” författad av George Bernardini.

www.thechocolatetester.com