Ekologisk Psyllium – Pulveriserat

köp psylliumhusk online

Ekologisk psyllium för din glutenfria bakning. Äntligen finns det riktigt bra ekologisk psyllium till riktigt bra pris dessutom. Nu kan du baka hembakat ekologiskt glutenfritt bröd när du vill.

10 snabba om Lindroos EKO psyllium:

  • Ersätter gluten vid bakning
  • Psylliumfröskal i pulveriserad form (bäst för bakning)
  • Liten mängd kolhydrater – 85% kostfibrer
  • Används tillsammans med glutenfritt mjöl
  • Binder vätska och stabiliserar degen
  • Saftigare glutenfritt bröd
  • 100% ekologisk psyllium från Indien
  • Testbakad och godkänd av proffsbakare.
  • Kommer i 200g förpackning
  • Finns att köpa här. Följ länken

Psyllium – nyckeln till glutenfri bakning

Psyllium är den viktigaste ingrediensen när du bakar glutenfritt. Det ersätter nämligen gluten i det glutenfria mjölet. Gluten gör så att brödet blir luftigt, spänstigt och ger brödet volym. När man bakar med ett glutenfritt mjöl måste därför addera något som har samma egenskaper men som är glutenfritt. Psyllium bidrar med samma egenskaper till ett glutenfritt bröd eller annat bakverk som gluten gör till ett vanligt bröd.

  • Ersätter gluten vid bakning
  • Binder vätska
  • Ger bättre konsistens
  • Smular mindre
  • Ger brödet mer volym

EKO psyllium – en självklarhet

Ekologisk mat överlag är mat som är snällare både mot naturen och mot dig. Några av de viktigaste anledningarna är att ekologiska odlingar inte besprutas med bekämpningsmedel och  är fria från genmodifierade ämnen (GMO). Bonden som odlar ekologiskt slipper att komma nära de annars farliga ämnena och du slipper äta mat där osjysta medel har använts vid odlingen. Du kan läsa mer om varför du ska byta till ekologiskt här.

  • Fritt från bekämpningsmedel och GMO
  • Mer hållbart för miljön
  • Gladare djur och växtliv
  • Bra för bönderna, bättre betalt
  • Bidrar till en levande landsbygd

Glutenfria recept och användning

När du bakar glutenfritt rekommenderar vi att du använder dig av en våg och mäter dina mått istället för att använda måttenheter. Det ger en mer exakthet och ökar dina chanser till att få ett bättre resultat när du bakar. Glutenfria recept brukar vara mer känsliga för om det blir fel eller om du skulle byta ut ett mjöl mot ett annat. Följ därför helst receptet som du har framför dig. Oftast brukar det behövs mellan 1-2 msk psyllium till en sats bröd. Det receptet du har valt bör också ha rikligt med vätska då psyllium suger åt sig vätska. För lite vätska brukar innebära för torrt bröd.

  • Ersätter inte vetemjöl
  • Glöm inte vätskan!
  • Låt brödet stå och vila när du bakat klart
  • EKO psyllium gör sig ännu bättre tillsammans med Xantangummi
  • Tålamod! Det tar tid att bli riktigt bra på att baka glutenfritt

På denna sida finns lite enkla tips på hur du kan lyckas med din egen glutenfria bakning, glutenfria tips 

 

Psyllium och glutenfri bakning – Allt du behöver veta!

Varför ska jag välja ekologisk psyllium och inte vanlig?

Vi har valt att vända på frågan. Varför ska du välja vanlig när det finns ekologisk? Naturen mår bättre, bonden mår bättre och du kommer få ett godare glutenfritt bröd. Är det värt att det kostar några kronor mer? Det tycker vi i iallafall.

Hur mycket psyllium behövs i ett recept?

Följ helst att färdigt recept, om du inte gillar att experimentera förstås, det är alltid kul men kan ta lite tid om du har bråttom att få färdigt ett bröd. Men vanligtvis brukar det vara 1-2 msk för ett vanligt formbröd. Förmodligen lite mer om du bakar ett LCHF-bröd.

Vad är det för skillnad på EKO Psyllium och fiberhusk?

Råvaran är den samma, pulveriserat psylliumfröskal. Fiberhusk är bara ett varumärke, som dock inte är ekologiskt. Ekologisk psylliumfröskal är odlat enligt de regler och krav som ställs på en ekologisk odling för att se till att naturen, människorna som jobbar på fälten och du ska få en så hållbar och bra produkt som möjligt.

Om det står fiberhusk i receptet, kan jag använda EKO psyllium istället?

Ja, vi har låtet riktiga glutenfria proffs baka med ekologisk psyllium på massor med recept istället för fiberhusk med lyckat resultat varje gång. Skillnaden är att du nu har ett glutenfritt och ekologiskt bröd istället. Hur lyxigt är inte det att bjuda på!

Är det någon skillnad på psyllium, pofiber och fibrex?

Psyllium, pofiber och fibrex är tre olika produkter som kommer från tre olika råvaror. Psyllium görs på pulveriserade psylliumfröskal och innehåller 85 % fibrer, inga kolhydrater och har i princip exakt samma egenskaper som gluten har vid vanlig bakning.

Pofiber kommer från torkade fibrer från potatis. Det innehåller 65 % fibrer och är fri frän stärkelse och används ofta som ett glutenfritt ströbröd.

Fibrex kommer från sockerbetor. Används för att öka hållbarheten och göra brödet saftigare. Lite grövre än både fiberhusk och pofiber.

Vad heter psyllium på engelska?

Psylliumfröskal heter psyllium husk på engelska och brukar gå under det namnet utomlands. Fiberhusk är ett annat varumärke av psyllium, dock inte ekologiskt.

Är psyllium och Xantangummi samma sak?

Nej det är det inte. Xantangummi är en annan produkt som används för att ersätta gluten vid bakning. Av tradition använder vi oftare psyllium i Sverige medans man i stora delar av Europa använder Xantangummi. Det bästa brukar vara att använda de båda tillsammans. Du kan läsa mer om Xantan och få massor av recept här.

Jag hittar inte ekologisk psyllium i min matbutik?

Ekologisk psyllium går att köpa på alla ICA-butiker i hela Sverige. Har de inte produkten hemma kan du be dem att beställa hem den från deras orderportal.

Vad är Lindroos ekologiska psyllium gjort av?

Psylliumfröskal är en råvara som växer i naturen. Det är en ört som har funnits länge och som nu oftast används för glutenfri bakning.

Kan man vara allergisk mot psyllium?

Det har rapporterats om enstaka fall sedan vi började med psyllium för snart tjugo år sedan så risken är extremt liten men man ska givetvis aldrig säga aldrig.

Är psyllium nyttigt att äta?

Psylliumfröskal är 100 % naturligt och kommer direkt från naturen och innehåller därför inga tillsatser och är inte heller farligt för kroppen på något sätt. Tvärtom har det en rad hälsofördelar utöver sina egenskaper vid glutenfri bakning.

  • Bidrar till en normal matsmältning.
  • Bidrar till en normal tarmfunktion.
  • Hjälper till att jämna ut blodsockret.

Mitt glutenfria bröd blir inte bra, vad gör jag för fel?

Det är en av de vanligaste frågorna vi får till oss och som är ganska svår då det finns så många olika saker att ta hänsyn till när du bakar glutenfritt. Här har vi listat några av de vanligaste orsakerna.

  • Du har för lite vätska.
  • Du använder för mycket jäst i degen.
  • Byt inte ut mjölsorter mot varandra eller mjölmixer.
  • Det krävs träning, ibland blir det bara fel helt enkelt.
  • Ugnens temperatur kan spela roll, testa att höja eller sänka temperaturen för att hitta rätt.

 

Jag äter en LCHF-kost, kan jag äta psyllium då?

Svar ja! Det fungerar alldeles ypperligt. Eftersom psylliumfröskal knappt innehåller några kolhydrater alls använts det flitigt i LCHF-recept.

Ersättning för ägg

Psylliumfröskal kan också användas för att ersätta ägg i bakning. Vi har flera recept som du borde testa. De finns här.